2010. február 28., vasárnap

A hét sztárja- Dakota Fanning

Általában rovatunk sztárja egy születésnapját épp aznap ünneplő híresség, most viszont kivételt teszünk, így ma a 16. életévét kedden betöltő Dakota Fanninggel foglalkozunk.
Hannah Dakota Fanning 1994. február 23-án született a Georgia állambeli Conyers városában, Joy és Steven Fanning gyermekeként. Dakota már egészen kiskorában színészkedett otthonukban, gyakran egy összehajtott pokrócot tett a ruhája alá, azt játszva, hogy babát vár, és amikor a kicsi "megszületett", húga, Elle játszotta a szerepét, aki azóta maga is színésznő lett. Dakota egy közeli kis színházban lépett fel, melyet direkt arra a célra hoztak létre, hogy a gyerekek minden héten bemutathassanak egy darabot szüleiknek. A nézők hamar felfedezték a kislány tehetségét, ezért azt javasolták a szülőknek, vigyék el őt egy ügynökséghez.

Az ügynökség javaslatára a család hat hétre Los Angelesbe utazott, ahol Dakota megkapta élete első szerepét egy Tide reklámban, melyhez rengeteg gyerek közül választották őt ki. Mivel a szülők rájöttek, hogy lányukra komoly jövő várhat, úgy döntöttek, Los Angelesbe költöznek. 2001-ben Dakota két filmben is feltűnt kisebb szerepekben, a Tomcatsben (Vadkanok) és a Father Xmasben.Az igazi áttörést szintén ez az év hozta meg számára, ugyanis ő kapta meg Lucy Diamond Dawson szerepét a Nevem Samben (I am Sam), melyben olyan nagy sztárokkal játszott együtt, mint Michelle Pfeiffer és Sean Penn. A szereplőtársakat és a rendezőt is teljesen elbűvölte Dakota bámulatos tehetsége.

2002-ben már a világ minden részén kezdték megismerni a nevét a Nevem Sam sikere miatt, így természetesen jobbnál jobb ajánlatokkal keresték őt meg. Elsőként Charlize Theron és Kevin Bacon oldalán tűnt fel a Trappedben, majd jött Reese Witherspoonnal a Mindenütt nő (Sweet Home Alabama). Szintén ebben az évben szerepelt Steven Spielberg Taken című minisorozatában, valamint a Hansel & Gretel című gyerekfilmben.

A 2003-as év sem alakult rosszul hősnőnk számára, elsőként Mike Myers oldalán tűnt fel A Macska- Le kalappal! (The Cat in the Hat) című vígjátékban, majd következett a Nagydumás kiscsajok (Uptown Girls) Brittany Murphyvel.Végül pedig a Kim Possible: A Sitch in Time című rajzfilmben szinkronizálta a főszereplő kislány karakterét.

2004-ben jött A tűzben edzett férfi (Man on Fire) című thriller Denzel Washington oldalán, alakítását egybehangzóan dicsérték a filmkritikusok.

A 2005-ös év sem volt unalmas Dakota számára. Elsőként a Nine Livesban alakította Maria karakterét, Glenn Close és Robin Wright Penn oldalán. Ezt követte a Bújócska (Hide and Seek), melyben Robert De Niróval játszott együtt. Még szintén ebben az évben feltűnt Tom Cruise lányaként a Világok harcában (War of the Worlds), majd egy újabb szinkronszerep a Lilo és Stitch 2: A csillagkutya című rajzfilmben.

2006-ra a Malac a pácban (Charlotte's Web) című családi film jutott, melyben olyan nagyságok szinkronizáltak, mint Julia Roberts, John Cleese és Robert Redford.

2007-ben ismét Robin Wright Penn-nel játszott együtt, méghozzá a Hounddog című filmben, amelyért ismét nagyon jó kritikákat kapott. De talán még fontosabb ebből az évből másik filmje, a Kate Hudson rendezte Cutlass, melyben először játszott együtt Kristen Stewarttal.

2008-ban először a Szárnyas teremtmények (Winged Creatures/Fragments) című filmben tűnt fel, Kate Beckinsale, Guy Pearce és Forest Withaker oldalán, majd jött a The Secret Life of Bees, melyben Queen Latifah-val, Alicia Keys-szel és Paul Bettanyvel játszott együtt.

2009-ben már az ő nevével adták el Az energia (Push) című filmet, majd ezt követte a Coraline és a titkos ajtó című rajzfilm, melyben többek között a Született feleségek sztárjával, Teri Hatcherrel szinkronizált együtt. A legnagyobb durranást viszont egyértelműen a Twilight Saga második része, a New Moon jelentette, melyben ő játszotta Jane-t. Nem mellesleg ez volt a második közös filmjük Kristennel.

Hamarosan pedig jött/jön a harmadik és a negyedik is, ugyanis Amerikában két hét múlva kerül a mozikba a The Runaways, melyben Cherie Currie-t alakítja, június 30-án pedig jön az Eclipse, melyben ismét ő lesz Jane.


Érdekességek:
  • Már kétéves korában tudott olvasni.
  • Mindössze 8 éves volt (!), amikor jelölték őt a Screen Actors Guild Awardson a legjobb női mellékszereplő kategóriában, a Nevem Samben nyújtott alakításáért. Ezzel mindmáig ő a legfiatalabb színésznő, aki megkapta ezt a jelölést.
  • Amikor megkapta a legjobb fiatal színésznőnek járó díjat a Broadcast Film Critics Associationtől (Filmkritikusok díja), túl alacsony volt, így nem érte fel a mikrofont. Az est házigazdája, Orlando Bloom sietett a segítségére, aki felemelte Dakotát, és tartotta őt köszönőbeszéde alatt, ami egyébként nem volt éppen rövid.
  • A Dakota nevet édesanyja, a Hannah-t pedig édesapja adta neki.
  • Kedvenc filmjei az Elfújta a szél, a Titanic és az Acélmagnóliák.
  • Nagyon tiszteli Meryl Streepet és Hilary Swanket, mert, mint mondja, nem csak nagyszerű színésznők, hanem csodálatos emberek is.
  • Vezetékneve ír eredetű, de német felmenői is vannak.
  • Nagyon szeret kötni. Tom Cruise-t, Robert De Nirót, Oprah Winfreyt, Denzel Washingtont, Steven Spielberget és Tim Robbinst is megajándékozta egy-egy saját kezűleg készített sállal.
  • A Nevem Sam szomorú jelenetei közben aranyhalára, Flounderre gondolt, amint haldoklik.
  • Tagja a Vöröskeresztnek.
  • Tizenegyedik születésnapjára Tom Cruise-tól egy mobiltelefont kapott ajándékba.
  • Tud hegedülni.
  • Tanult franciául és spanyolul is.
  • Kihagyta a Lilo és Stitch 2 premierjét, hogy ott lehessen húgával Mexikóban, ahol a húgi a Bábel forgatásán vett részt.
  • Az álmodó (Dreamer: Inspired by a True Story) forgatása után Kurt Russel egy lovat adott neki ajándékba, akit Dakota Goldie-nak nevezett el. Goldie egy farmon él nem messze Dakota házától.
  • A Nine Lives forgatásán csak egy napig vett részt, ezalatt vették fel az összes jelenetét.
  • Tizedik születésnapjára Robert De Niro egy babát adott neki ajándékba, ami úgy nézett ki, mint Dakota a Bújócska című filmben.
  • Az első szava a Momo volt, ami a család macskájának a neve.
  • Nem olvasta a Twilight könyveket, mikor felkérték őt Jane szerepére. Azért vállalta el, mert tetszett neki a stáb, és az első film.
  • Kotának becézik.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

heej 1 napon születtünk :D csak a drága kicsit később :-))

Luke írta...

Jövő ilyenkor Te leszel majd ennek a hétnek a sztárja.:D

Megjegyzés küldése

Filmnews.hu - Hírek egyenesen Hollywoodból