2010. május 12., szerda

Cannes 2010

Cannes 2010Versenyprogram:

Another Year (Egy újabb év) - rendezte: Mike Leigh
tartalom: Tavasz, nyár, ősz, tél. Család és barátság. Szerelem és melegség. Öröm és bánat. Remény és kétségbeesés. Társaság. Magány. Születés. Halál. Az idő múlása…
Biutiful (Gyönyörű) - rendezte: Alejandro González Inárritu
tartalom: A film Uxbar történetét meséli el. Odaadó apa. Szenvedélyes szerető. Üzletember. Barát. Szellemkereső. Szenvedélyes lelkületű. Egy túlélő napjaink Barcelonája falai között. Uxbel megérzi a halál szelét, megpróbál kibékülni szerelmével, és megmenteni gyermekeit, miközben saját magát is meg kell mentenie. Uxbal története egyszerű: csak egy olyan összetett valóság, amilyenben mindannyian élünk.
Copie Conforme (Igazolt másolat) – rendezte: Abbas Kiarostami
tartalom: A film egy férfi és egy nő történetét meséli el, akik egy kis Észak-Toscanai faluban találkoznak. A férfi egy brit író, aki egy konferencián vett részt, a nő pedig galériatulajdonos Franciaországból. Ez egy olyan történet, ami bármikor, bárkivel megtörténhet.
Des Hommes et Des Dieux (Istenekről és emberekről) – rendezte: Xavier Beauvois
tartalom: A helyszín egy Maghreb hegyeiben lévő kolostor, valamikor a ’90-es években. Nyolc francia katolikus szerzetes él itt békében muszlim testvéreikkel. Hamarosan azonban a térségben elhatalmasodik az erőszak és a terror. A szerzetesek az egyre nagyobb veszély ellenére is a maradás mellett döntenek, és napról napra egyre erősebbé válnak.
Fair Game (Fair játék) – rendezte: Doug Liman
tartalom: A film alapját Valerie Wilson igaz története képezi, aki 2003-ban került a középpontba, miután volt nagykövet férje erősen kritizálta a Bush kormány iraki tevékenységét. Az ügynöknő végül 2005-ben kilépett az ügynökségtől.
Hors La Loi (Törvényen kívül) – rendezte: Rachid Bouchareb
tartalom: Miután elveszítik algériai házukat, három testvér és édesanyjuk szétszóródnak a nagyvilágban. Messaoud csatlakozik a francia hadsereghez, és Indokínába megy harcolni. Abdelkader az algériai függetlenségi megmozdulások vezetője lesz Franciaországban, Said pedig Párizsba költözik, hogy klubokban és bokszmeccseken tegyen szert vagyonra. Végül a sors Párizsban hozza őket össze újra, ahol meg kell küzdeniük a szabadságért.
La Nostra Vita (A mi életünk) – rendezte: Daniele Luchetti
tartalom: Claudio Róma külvárosában él. Őrülten szerelmes feleségébe, aki harmadik gyermekükkel várandós. Egy drámai esemény azonban felborítja ezt az egyszerű, boldog életet. Claudiónak minden erejére szüksége van, hogy szembeszálljon az őt ért igazságtalansággal. A szerelem, a barátai és családtagjai támogatása, és gyermeki nevetése megadja neki ezt az erőt.
La Princesse de Montpensier (Montpensier hercegnője) – rendezte: Bertrand Tavernier
tartalom: 1562, Franciaország. A katolikusok és a protestánsok harca intrikák és furcsa szövetségek háttereként szolgál. Marie de Mézières, egy gyönyörű arisztokrata nő és Henri de Guise, a királyság egyik rettenthetetlen hőse szerelmesek egymásba, de Marie apja Montpensier hercegének ígérte lánya kezét. A herceg el is viszi Marie-t a kastélyába, ahol Chabannes, egy protestáns menekült kezdi tanítani a lányt, és hamarosan belé is szeret. A csatából hazafelé menet Henri és a herceg épp ebben a kastélyban szállnak meg, és így Marie és Henri rájön, hogy szerelmük még mindig olyan erős, mint egykoron.
Lung Boonmee Raluek Chat (Boonmee bácsi, aki vissza tudja idézni korábbi életeit) – rendezte: Apichatpong Weerasethakul
tartalom: Boonmee bácsi súlyos vesebetegségben szenved, ezért úgy dönt, hogy utolsó napjait vidéken tölti, szerettei körében. Nagy meglepetésre megjelenik elhunyt felesége szelleme, hogy gondoskodjon róla, és rég elveszett fia is visszatér, bár nem emberi alakban. Hogy megfejtse betegsége okát, Boonmee családjával együtt keresztülvág a dzsungelen, hogy eljusson abba a hegytetei barlangba, ahol első életében született.
Outrage (Gyalázat) – rendezte: Takeshi Kitano
tartalom: A hatalomért vívott kegyetlen háborúban szembeszáll alvilági vezérük kívánságaival. A rivális vezérek karddal próbálnak új szövetségesekre szert tenni. Otomo már régóta jakuza, és elszörnyedve látja a történteket. De az ő életük soha véget nem érő küzdelem, melyben nincsenek hősök, csak árulás és bosszú.
Poetry (Költészet) – rendezte: Lee Chang-dong
tartalom: Mija középiskolás unokájával él egy kis, külvárosi házban a Han folyó partján. Mija szereti a virágmintás kalapokat és a divatos ruhákat, emellett roppant kíváncsi természet is. A véletlennek köszönhetően Mija egy a szomszédos művelődési házban működő költőcsoport tagja lesz, és megírja élete első versét. A hölgy ezután minden körülötte lévő dolgot aprólékosan megfigyel, hogy ihletet szerezzen, és teljesen elbűvölik új felfedezései. Hamarosan azonban a kőkemény valósággal kell szembenéznie, ami ráébreszti, hogy az élet talán nem is olyan szép, mint amilyennek elképzelte.
Rizhao Chongqing (Chongqing Blues) – rendezte: Wang Xiaoshuai
tartalom: A hajóskapitány Lin félévi hajóút után tér haza, abba a hitbe, hogy 25 éves fiát, Lin Bót lelőtték a rendőrök. Miközben megpróbálja kideríteni, hogy mi történt, rádöbben, milyen keveset is tudott a fiáról. Visszatér Chongqin városába, ahol hajdan élt, ahol rájön, hogy mennyi mindenből kimarad fia gyerekkorából.
Schastye Moe (Örömöm) – rendezte: Sergei Loznitsa
tartalom: A történet középpontjában egy Georgy nevű kamionos áll, aki teli rakománnyal hagyja el otthonát, de kénytelen letérni útjáról, és a semmi közepén találja magát. Miközben próbálja megtalálni a visszautat, akaratlanul is részesévé válik a kis orosz falu életének, ahová került. Ugyanis ez egy olyan hely, ahol a brutalitás és a túlélési vágy jóval túllép az emberség és az összetartozás mértékén.
Szelíd teremtés – A Frankenstein terv – rendezte: Mundruczó Kornél
tartalom: Sok évvel ezelőtt egy férfi apa lett, anélkül, hogy tudott volna róla. Most, 17 évvel később fia, Rudi hazatér, hogy újra összehozza a családot. Édesanyjához visszatérve elfogadást, szeretetet, és mindenekelőtt édesapját reméli, de rá kell jönnie, hogy nem látják őt szívesen. A véletlennek köszönhetően Rudi egy szereplőválogatáson találja magát, ahol a rendezőt nagyon megragadja a fiú ártatlansága, és úgy dönt, neki adja a film főszerepét. Rudi azonban hamarosan körözött gyilkossá válik, és a rendező rájön, hogy ő a fiú apja. A vér pedig kötelez: a férfi kiáll Rudi mellett.
The Housemaid (A szobalány) – rendezte: Im Shangsoo
tartalom: Lee Euny-t szobalányként alkalmazza egy felsőbb osztálybeli család. Hamarosan a családfő, Hoon beleszeret. A család elkezd szétesni.
Tournée (Turnén) – rendezte: Mathieu Amalric
tartalom: A volt párizsi tévés producer, Joachim mindent hátrahagyott: gyerekeit, barátait, ellenségeit, szerelmeit és megbánásait annak reményében, hogy új életet kezdjen Amerikában. Hamarosan azonban visszatér egy burleszk csoporttal, akiknek műsorát saját párizsi élményeiből állította össze. Városról városra utazva megtapasztalja az olcsó szállodák, és a dúsgazdagok világát is, és már csak az utolsó párizsi előadás van hátra, amikor egy régi barátja elárulja őt, és így elveszítik a színházat, ahol felléptek volna. Volt városába való visszatérése feltépi a régi sebeket.
Un Homme Qui Crie (Egy ordító ember) – rendezte: Mahamat-Saleh Haroun
tartalom: A helyszín Csád, valamikor napjainkban. A hatvan év körüli Adam hajdan úszóbajnok volt, most pedig egy kis szálloda medencéjénél dolgozik kiszolgálóként. Mikor a szállodát megveszi egy új kínai tulajdonos, át kell adnia munkáját fiának, Abdelnek. Adam mérhetetlenül dühös lesz, és úgy érzi, megalázták őt társadalmi helyzetében. Az országban hamarosan polgárháború tör ki, és a lázadók megtámadják a kormányzati épületeket. A politikai vezetők minden hazafit pénzbeli adományokra szólítanak fel, vagy ha megfelelő korban vannak, beállhatnak önkéntesnek. Adamnek azonban nincs egy vasa sem, csak a fia, Abdel.
Utomlyonnye Solntsem 2: Predstoyanie (Exodus 2: A Nap által megégetve) – Nikita Mihalkov
tartalom: 1941-ben járunk, a világháború kitörése után. Kotov tábornok csodával határos módon megszökik a fogolytáborból, ahol raboskodott. A szovjet vezetés halottnak hiszi, így Kotov önkéntesekből toboroz hadsereget, és így száll harcba a németek ellen. A tábornok rájön, hogy halottnak hitt lánya és felesége életben vannak, így a keresésükre indul, de eközben már őt is keresi ősi ellensége, a KGB vezető Arsentiev.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Filmnews.hu - Hírek egyenesen Hollywoodból