2012. május 23., szerda

Tim Burton kiállítás - Párizs, Cinémathèque française - 2012. május

Egyik jó ismerősömnek lehetősége nyílt Franciaországba utazni Tim Burton kiállítására, szóval át is adom neki a terepet.

Amikor 2011 novemberében kiderült, hogy a Tim Burton kiállítás Európába jön, rögtön tudtam, ott a helyem. Most május közepe van, és végre itt vagyok.

A kiállítás márciustól augusztusig látogatható a párizsi filmmúzeumban, ami már önmagában is hatalmas élmény. A lelkes filmrajongó nem csak Tim Burton munkásságát ismerheti meg egy különálló emeleten, hanem találkozhat George Mélies fennmaradt díszleteivel, A leleményes Hugo-ban szereplő robottal vagy akár közelről szemügyre veheti Norman Bates édesanyját.

1 Kapható könyvek

De térjünk a lényegre, amiért Párizsba utaztam.

A kiállítás nincs túlságosan beharangozva, a reptéren összesen egy plakáttal találkoztunk, utána a városban szinte egyáltalán nem. A plakátok és a kacskaringós irányjelzők csak a célállomás metró megállójában és kávézóiban kerülnek elő.

Könnyen megtaláljuk a kiállítást, mert egyre több a Karácsonyi Lidércnyomásos vagy Sweeney Todd-os pólóba öltözött fiatal (én sem vagyok kivétel…).

2-3  Képeslapok és hűtőmágnesek

A kiállítás délben nyit, mi egy órával a nyitás előtt ott voltunk, akkor még senki sem várakozott az ajtónál, a jegyet előre megvettük, gondoltuk nem árt, mert információink szerint Párizsban mindenhol sorba kell állni. A fennmaradt időben a múzeumban kiállított plakátokat fotózgattuk és persze közös kép készült Balloon Boy-jal a kiállítás arcával is.

Az ajtók pontosan nyílnak, 12:03 és elénk tárul a világ, amire már nagyon rég kíváncsi vagyok. A kiállítás nem okoz csalódást, eszméletlen mennyiségű grafika, és tárgy vár a látogatókra, de sajnos fotózni itt már nem lehetett. Nagyjából időrendben követik egymást a témák, a filmek, és a kiállított darabok. UV fényben világító festmények, versek, szalvétára skiccelt karakterek, jelmezek, és díszletek mindenhol. Kicsit olyan a kiállítás is, mint amilyen a rendező filmjei. Szinte minden filmből találunk storyboardokat, egy-egy jelmezt, vagy a szereplők figuráit vitrinben kiállítva.

A legkülönlegesebb darabok csak felsorolás szintjén, amik mellett igazán érdemes megállni pár percet, vagy végignézni, hiszen ritkán látható filmekről van szó:

- Vincent- a figurák mellett a rövidfilm is megtekinthető

- Beetlejuice – Egy homokféreg éppen a falból néz ki a gyanútlan bóklászókra

- Batman - sok rajz, és a Denevérember maszkjai néznek ránk vissza

- Ollókezű Edward - a teljes jelmez, és Edward ollókezei, valamint egy szarvas formájú bokor

- Ed Wood - A rózsaszín pulóver

- Támad a Mars - Sarah Jessica Parker meglepett levágott feje, és persze a marslakók

- Az Álmosvölgy legendája - a madárijesztő

- Stainboy és teljes családja életnagyságban

- A majmok bolygójából maszkok

- A nagy halból, sajnos csak rajzok, és fotók láthatók

- Charlie és a csokigyár - Willy Wonka félelmetes éneklő babái

- A halott menyasszony figurái vitrinben

- Sweeney Todd pengéi

- Alice figuratervei

- Az Éjsötét árnyék boszorkányának vörös flitteres ruhája, és Barnabas Collins sétapálcája

- És bónuszként még tüzetesebben megismerhetjük az új animációs film, Frankenweenie karaktereit is

Ezeken a darabokon kívül rengeteg rajz, és különleges szobor, vagy akár a The Killers - Bones című videoklipje is látható, amik Tim Burton fejéből pattantak ki.

A kiállítás végén természetesen ott vár minket a Museum Shop, ahol rengeteg könyvet, hűtőmágnest, és plakátot vehet az ember, nem csak a kiállításhoz kapcsolódó témában. Mi is elcsábulunk, a hosszú évek során megjelent könyvek és szinte az összes film megtalálható.

Ha valaki teheti, vagy éppen Párizsban jár, semmiképpen ne hagyja ki a kiállítást! Reméljük, hogy a következő helyszín valahol a közelben lesz.

A tovább mögött néhány saját készítésű képpel zárul a poszt, és ezúton is köszönet Enikőnek ezért a nagyszerű beszámolóért.

4 5 6 7

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Üdv!

Voltam egy Media Marktban és a nem rég megjelent Tetovált lány ki volt rakva, nem tudom mit tudsz a DVD-ről, de az egész olyan lett volna, mintha kihajthatós papírtokos lenne, a másik, amit furcsálltam, hogy 2499 volt az ára. Tudsz erről valamit? Sajnos képet nem tudtam készíteni róla.

függő írta...

Ezt a beszélgetést itt folytassuk, ne legyünk offok: http://www.filmnews.hu/2012/04/tetovalt-lany-dvd-n-bd-n-es-bd.html

(a komment holnap törlésre kerül)

Megjegyzés küldése

Filmnews.hu - Hírek egyenesen Hollywoodból