2011. február 21., hétfő

Értékelés: The Illusionist (L'illusionniste)

The Illusionist

A történet középpontjában egy hajdan népszerű illuzionista áll, akit azonban teljesen háttérbe szorítottak a rock sztárok, így most kis partikon, és összejöveteleken kell fellépnie, azonban egyszer összetalálkozik egy ifjú rajongójával, aki megváltoztatja az életét.

Könnyed kis belga animációs mese, meglehetősen kevés beszéddel. Igazából különös, hogy pont 2010-ben, amikor már egy teljesen animált ember megalkotása nem akadály, a belgák előálltak egy ilyennel, amivel a kritikusok körében taroltak, legalábbis az Amerikai Filmakadémia tagjait sikerült vele meggyőzniük, ennek fényében a Legjobb animációs film kategóriában Oscar-díjra jelölték. Hozzájárulhatott még a kritikai sikerhez a kellemes zenei aláfestés, amely oly könnyeddé teszi a hangulatot.

Pár perc után úgy voltam vele, hogy ezt nem nekem találták ki, utána egy kis időre magával ragadott és nagyon jól szórakoztam, de nem tartott sokáig, és már vártam, hogy vége legyen, pedig csak bő egy órás játékidővel rendelkezik. A történet viszont nagyon megható és kiválóan elmesélt, és talán ebben rejlik a nagyszerűsége.

Elég szokatlan, hogy alig kommunikálnak benne, mégis minden tökéletesen érthető, sokszor a karakterek mozgásával és gügyögéseivel értetik meg magukat. A karakterek ábrázolásával a régi időkre szerettek volna minket emlékeztetni, ami teljes mértékben összejött. A rajzolás csodaszép, és az adott város, ahol játszódik a történet, egyből felismerhető. Külön kitérve a filmben ábrázolt kocsikra, bár a történet szempontjából nincs nagy jelenősége, de a két véglet határát súrolták. Voltak kezdetleges autók, ami tényleg nagyon alap, illetve olyan is, hogy simán el tudtam volna képzelni egy jó kis koncepcióképnek is.

Pontokban viszont gyenge 10/7-nél nem tudott többet elérni nálam, bár meg kell hagyni, hogy az ilyen független alkotásoknak valami egyedit, még ettől is egyedibbet kell felmutatnia, hogy teljes legyen az élmény. Végül pedig az Oscar-díjátadón úgy sincs semmi esélye egyetlen animációs filmnek sem a Toy Story 3 ellen, hiszen ki ne tudná, hogy ők viszik haza az aranyszobrot?! E téren kicsit elfogult és kiszámítható az Akadémia.

5 megjegyzés:

gwen írta...

Belga? lol
Ezt nem tudtam. Meseszép történet és néhol lapos -ahogyan te is mondtad- Vajon hogy került be az Oscar jelöltjei közé?

függő írta...

Szeretik néha az ilyen független cuccokat. Valszeg úgy :)

gwen írta...

De úgy sem fog nyerni :D

Ricsi írta...

A film nem belga, nemzetkozi alkotogardaval csinalta a francia szuletesu, de csaladjaval mar ideje nagyreszeben Edinburghban (a tortenetnek otthont ado varosban) elo Sylvain Chomet. Amugy a film akkor elvezheto, ha jol ismered a skot fovarost es felismered a felelmetes pontossaggal rajzolt helyeket, utcakat, szobrokat, varoskepet. Maskulonben valoszinuleg csak egy ujabb animacios film a sok kozul, de ha szerencsed van itt elni (mint nekem), akkor egy egeszen uj dimenziot fog nyujtani a filmelmeny. Udv

függő_offline írta...

Ricsi:

Cool, ennek ennyire nem mentem utána, de több helyen belgát írtak, amúgy angol-francia hivatalosan. Mindegy nem lényeges, köszi a hasznos hozzászólást, hátha kedvet kap néhány kint járt olvasó ;)

Megjegyzés küldése

Filmnews.hu - Hírek egyenesen Hollywoodból