2011. március 27., vasárnap

Értékelés: Drakula (Dracula - 1931)

Drakula 1931

A Kárpátok árnyai közt baljósan magaslik Drakula vára, félelmet lopva az alant meghúzódó erdélyi falu lakóinak szívébe.

Bram Stoker klasszikus története számos filmváltozatot megélt már, de egyik sem annyira időtálló, mint ez az 1931-es verzió. Február 14-én múlt 80 éve, hogy napvilágot látott az első Drakula film, amely az örökérvényű zöldborítós Universal horrorfilmek egyik darabja. Ezek a klasszikus horrorok nagyszerűek, bár mai szemmel nézve sokaknak nevetségesnek fog tűnni, de mondjuk én kimondottan értékelem az ilyen ritkaságszámba menő eredetiségeket.

A film elején több magyar mondat is elhangzik, sőt egy magyar kocsmát is mutatnak néhány percen keresztül. Közben meg mekkora hangulatos már a fekete-fehér kép, és a háttérben meghúzódó folyamatos enyhe zúgás. A helyszínekben az a legszebb, hogy minden eredeti, díszletektől és módosításoktól mentes, ami igazán széppé teszi e korból származó filmeket. Erre szoktam mondani, hogy annyira nyers, hogy már szép.

Lugosi Béla alakítja az eddigi egyik legnépszerűbb Drakula grófot, aki Tod Browning rendezővel együtt teremti meg a kísérteties és hátborzongató hangulatot. Rengetegszer láthatjuk Drakula gróf szemének jellegzetes megvilágítását és vigyorát, ami a mai világban sokak számára ismeretlen.

Fura, hogy egykoron mi számított horrornak, és hogy mennyire egyszerű – mára már gagyi – megoldásokat használnak benne, de az eredetiségét mindig meg fogja őrizni, nem hiába nevezik örökérvényűnek ezt a gyűjteményt. Érdekes, hogy egyetlen film, mégis mennyi mindenre magyarázatot ad, hiszen felbukkan benne Van Helsing, Nosferaturól is szó esik, de még a Farkasembert is pedzegetik. Legutóbbihoz volt szerencsém néhány évvel ezelőtt, még mielőtt láttam volna a 2010-es Farkasembert, de majd írok arról is a jövőben.

Ha besokallsz a mai filmektől, ezt akár érdemes bepróbálni, de közel sem tudom garantálni, hogy be fog jönni. Egyrészt fontos, hogy "át kell magad állítanod régi korra", másrészt hangulat sem árt hozzá. Nem túl eseménydús, de annál inkább hangulatos, és mivel engem nagyon jól elszórakoztatott, nálam elérte a 10/8-at.

Ha valakinek esetleg ott porosodik a polcán ilyen zöldborítós Universalos horror, és szívesen megválna tőle, akkor e-mailben várom a jelentkezését.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Én még nem láttam bár nagyon megnézném, de ha nekedi így tetszett ez a film akkor ajánlom figyelmedbe az 1931-es Boris Karloff féle Frankenstein-t. Nagyon jó. Mindenképpen megy rá a 90%. Ja, és az régi Farkasember is érdekelne, mert az újat már láttam és nagyon szeretem. Az nekem 100%.

függő írta...

Megvan mind a 40 Universalos horror, köztük a Frankenstein, amit említesz, és valamikor arra is sort kerítek mindenképpen. Régi Farkasember tényleg cool egy múvi, az nálam 10/9 :)

Megjegyzés küldése

Filmnews.hu - Hírek egyenesen Hollywoodból