2012. január 31., kedd

Összecsap a két nagy Oscar-esélyes az HBO-n

Összecsap a két nagy Oscar-esélyes az HBO-n

Februárban az egész világ Oscar-lázban ég, és amíg 2011 legjobb filmjeinek szakmai elismerésére várunk, az HBO vasárnapi premierként bemutatja a tavalyi év két nagy Oscar-esélyesét: A király beszédét és A félszeműt.

A király beszéde és A félszemű egyaránt nagy sikert aratott a közönség és a szakma körében, így nem meglepő, hogy több kategóriában is versenybe szálltak az Oscar-díjért. Míg a Coen testvérek által feldolgozott westernt 10 kategóriában jelölték a díjra, addig az Albert yorki herceg, a későbbi VI. György király beszédhibájának kijavításáért folytatott küzdelmét bemutató alkotás 12 jelölést kapott. A király beszédét végül négy Oscar-szobrocskával jutalmazta az Amerikai Filmakadémia, míg vetélytársának egy jelölést sem sikerült díjra váltania.

Az HBO mindkét film érdekességeit összegyűjtötte a tovább mögé.

A király beszéde (The King’s Speech):

David Seidler forgatókönyvíró maga is dadogott gyermekkorában, így VI. György háborús beszéde különösen nagy hatással volt rá. Felnőttként megfogalmazódott benne a király életét feldolgozó film gondolata, azonban György király felesége, II. Erzsébet anyakirálynő a fájó emlékekre hivatkozva elzárkózott ettől. Arra kérte Seidlert, hogy csak halála után készítse el művét, ő pedig tiszteletben tartotta kérését. A forgatókönyv megírásakor Seidler felhasználta György beszédterapeutájának, Lionel Logue-nak a feljegyzéseit is, így a film hűen visszaadja a király kételyeit és félelmeit a nyilvános beszédekkel szemben.

A dadogó király megformálására először Paul Bettanyt kérték fel, majd a színész nemleges válasza után kapta meg Colin Firth az Oscart érő szerepet. A felkészülés során Firth maga is beszédterapeutához fordult – nővére, Katie segítette a hiteles karakterformálásban. Colin Firth oldalán Geoffrey Rush mellett az angol színjátszás olyan kiemelkedő alakjait találjuk, mint Helena Bonham Carter (Alice Csodaországban, Harry Potter) és Guy Pearce (Mildred Pierce).

A király beszédét összesen 12 Oscar-díjra jelölték, melyek közül négy esetben bizonyult a legjobbnak: a legjobb rendezés, a legjobb film, a legjobb eredeti forgatókönyv és a legjobb férfi főszereplő kategóriájában.

A király beszédét február 26-án, vasárnap 20:00-tól nézheted meg az HBO-n!

A félszemű (True Grit)

A Coen testvérek több mint húszéves filmes múlttal és olyan klasszikusokkal a hátuk mögött, mint A nagy Lebowski és a Nem vénnek való vidék vállalkoztak a western műfaj felelevenítésére – úgy, hogy korábban még nem csináltak westernt.

A félszemű tulajdonképpen a Charles Portis regénye alapján 1969-ben készült, azonos című alkotás feldolgozása, melynek főszerepéért 1970-ben a szakma veteránja, John Wayne megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscart. A könyvet – amely amúgy először folytatásokban jelent meg a The Saturday Evening Post című lapban – nemcsak istenítik a szakemberek, de iskolai olvasmány lett belőle, és természetesen az olvasók kedvence. Bármilyen korú és társadalmi helyzetű olvasót képes megszólítani. A kritikusok szerint azért, mert Charles Portis az amerikai lélek regényét írta meg pionír köntösbe csomagolva, egyszerű, hétköznapi hősei a legképtelenebb helyzeteken is keresztülvágják magukat. A történet középpontjában a Hailee Steinfeld által megformált, tizennégy éves Mattie Ross bosszúhadjárata áll, olyan színészek közreműködésével kel életre, mint Jeff Bridges, Matt Damon és Josh Brolin.

Bár A félszemű az első olyan, a Coen fivérek által írt és rendezett film, melynek bevételei meghaladták az Egyesült Államokban a 100 millió dollárt, az Oscar-zsűri ebben az esetben nem díjazta feldolgozásukat. A film ugyan összesen tíz kategóriában lett jelölve Oscar-díjra – nyolc esetben közvetlen vetélytársa volt A király beszédének –, a díjkiosztó nagy „veszteseiként” azonban egy díjat sem vihettek haza az alkotók.

A félszeműt február 19-én, vasárnap 20:00-tól nézheted meg az HBO-n!

Forrás: HBO Sajtószoba

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Filmnews.hu - Hírek egyenesen Hollywoodból