2012. október 31., szerda

Miskolc az életre tör

Miskolc az életre tör

"Miskolc nagyon sokat köszönhet a filmfesztiválnak" - írta Muray Gábor a Magyar Nemzetben, "Miskolc az élre tör" - írta Varsányi Gyula a Népszabadságban, "Miskolc többet akar és csinálja a fesztivált" - írta a HVG-ben Bálint Kata a 9. Jameson CineFest után. A fesztivál sajtóvisszhangja idén is egyöntetűen kitűnő volt. "Működik a brandépítés, a Jameson CineFest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál nemcsak felzárkózott a szakmai élbolyba, hanem Magyarország egyetlen, valamirevaló filmünnepe lett… a Jameson CineFest már többszörösen bizonyította: tökéletes filmes csúcstalálkozó és országimázs-vitamin... Egy ilyen kulturális eseményre mostanában nagyobb szükség van, mint valaha" - folytatja Muray Gábor. Bálint Kata pedig így írt: "Miskolc. Egy város, ahol saját erőből olyan fesztiválokat teremtettek, mint a Bartók +, vagy a Jameson CineFest. Az egyik az operának, a másik a filmnek hódol a legmagasabb szinten."

A Revizor, az NKA kritikai portálja két cikkben is foglalkozott a fesztivállal. Gyenge Zsolt szerint "Ha korábban a versenytársak hiánya miatt emlegettük az ország legjobb filmfesztiváljaként a Jameson CineFestet, akkor most ehhez nem kell semmilyen kiegészítés. A miskolciak jó úton vannak ahhoz, hogy regionális szinten is számottevő eseménnyé tegyék ezt a tíz napot… A CineFest igazi fesztiváljellegét jelzi az is, hogy Agnieszka Holland a neki ítélt életműdíj kapcsán személyesen is megjelent Miskolcon, sőt mesterkurzust is tartott... a világ kevés pontján mondhatják el, hogy növekszik a minőségi filmek látogatottsága. Egyelőre Miskolc ilyen helynek tűnik." Kolozsi László szerint pedig "A miskolci CineFest maradt Magyarország egyetlen komolyan vehető, nemzetközileg is jegyzett filmfesztiválja... A CineFest – tegyük hozzá, annak is köszönhetően, hogy a főszponzora a Jameson, ami bőven ellátja az idelátogatókat minőségi itallal – az oldott beszélgetések terepe, itt lehet szert tenni nem csak befolyásos ismerősre, de valódi barátra is."

Katona Linda az erdélyi filmes portálon, a Filmtetten hangsúlyozta: "A Jameson CineFest attól az atmoszférától válik különlegessé, ami egy repertoárt összeforrt egésszé tud formálni – mint a jófajta kovász a lisztet, a vizet, meg a sót. A régiből táplálkozva valami egészen új születik, valami olyan, amiből egészen biztosan a jövőben is lehet majd táplálkozni... De hogy mitől más ez a fesztivál? Miskolcon mernek nagyot álmodni, és a bátorságnak megvan a jutalma. A megmutatást gesztussá emeli, a kultúrát olyan értékként szolgáltatja, ami nem megfizethető. Nem azért nem megfizethető, mert drága, hanem mert nincs ára. A CineFest ajándék. Mindenki ajándéka. Éljünk vele tizedszer is."

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Filmnews.hu - Hírek egyenesen Hollywoodból