2013. november 11., hétfő

Értékelés: Act of Valor

Act of Valor

Egy elit tengerészgyalogosokból álló csapat titkos küldetésre indul, hogy megmentsenek egy elrabolt CIA ügynököt.

Az Act of Valor egy nyomokban háborút is tartalmazó akciófilm, amelyet már az első előzetese óta vártam, pedig egy viszonylag kiskaliberű alkotásról van szó, hiszen egyrészt csupán $12 millióból alkottak olyat, hogy aztatyűha! Másrészt pedig a rendezőpáros, Mike McCoy és Scott Waugh is értették a dolgukat, de főleg az akciójelenetek lettek bitangfeszesek. Utóbbi egyébként jelenleg a Need for Speed filmen dolgozik, és ezek alapján testhezálló a feladat számára. Nos, ugyan kiszámítható jelenettel indítani nem épp biztató dolog, de utána kapunk az arcunkba bőven. A forgatókönyv ütős és néhol lágy is, ami nem a legjobb párosítás, egy ilyen témájú filmhez. Nagyjából emiatt el is bukik kicsit, és nem tud magasra törni. Hogy miért? Máris írom.

Ötletes megvalósítások hadával találkozhatunk a filmben, és annyira profi szagot áraszt magából az összes terepen játszódó jelenet. Komáltam, hogy kevésbé ismert színészeket állítottak a középpontba, akik tökéletesen alkalmasak voltak a küldetés teljesítésére. Igen ám, amikor a harctéren vagyunk, akkor minden rendben van, azonban amikor a hétköznapi dolgokra fókuszálnak, akkor nagyon unatkoztam. Habár, meg kell hagyni, a katonák összetartása a harctéren túlnyúlva a magánéletben is megvan, ami egy igazán becsülendő dolog manapság.

Lényegében mindegy is, hogy kik voltak a főszereplők, mindenki hibátlanul és többnyire hitelesen fejezte be misszióját. Ám egyetlen hiba csúszott a számításba, karcsú volt, amikor egyiküket elintézik, merthogy ezt egy SEAL-lel tuti nem csinálják meg, amit a filmben láthattunk. A drámai szállal is sikerült megbirkózniuk a szereplőknek, szóval úgymond rájuk nézve ennyi negatívum tűnt fel. Alex Veadov nevét még azért ideírnám, aki már csak a megjelenésével megvett magának, és igen, ilyen a rosszfiúk főnöke.

Brutálisan jó az első nagyobb küldetésük, amikor először a szárazföldi egységet követjük nyomon, aztán pedig a folyón érkezik a támogatás. Ez a jelenet konkrétan aranyat ér, már-már besírtam, annyira patentül feküdt! Eleve masszív a hadijárgány jelenlét az egész filmben, és amikor ebben a jelenetben megjelennek a tandem rotoros helikopterek, amelyek egy-egy csónakok libegtetnek maguk alatt… ezért a részért teljesen odáig voltam. Hibátlanul dolgozott az operatőr, a fényképezés is gyönyörű, közben a hangulat is a tetőfokára hágott, amit még megfejeltek egy ide illő zenei aláfestéssel. A zenéjéről elmondható, hogy kalandos, és segít közelebb kerülni a szereplőkhöz, magához a filmhez, a történethez, ám néha kicsit eltaktikázták magukat, mert túl vidám hangvitelűre lett komponálva egy-egy dal.

Tetszett továbbá, ahogyan a bemutatkozó szereplők adatait kiírták a képernyőre, és ezt a megvalósítást küldetés közben is kiválóan alkalmazzák. Ez az egyik olyan dolog, amitől érződik rajta, hogy mennyire igényes munkát végeztek a készítők. Legyen szó bármilyen filmről is, ritka, rendkívül megleptek, hogy a főszereplők szervezetten tudnak csapatként együtt mozogni, és ennél minden halál pontosan a küldetés terve szerint zajlott. Öröm volt ilyet látni, és tényleg egymásra bízták magukat, mert ha csak egyikük is hibázik, az emberáldozatot követel.

Halomra gyűlnek a töltényhüvelyek, és kemény egy akciófilm ez, ám mégsem tudom maradéktalanul szeretni, pedig olykor annyira összekapták magukat, hogy emiatt le a kalappal. Pontjai 7/10 fölé semmiképpen nem kúsznak, pedig van benne lehetőség, csak az említett akciómentes részek elbuktatják.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Filmnews.hu - Hírek egyenesen Hollywoodból