2013. november 27., szerda

Értékelés: Doctor Who 50th Anniversary Special: The Day of the Doctor

Doctor Who 50th Anniversary Special The Day of the Doctor

2013-ban valami borzalmas dolog történik a Londoni Nemzeti Galériában. 1562-ben egy gyilkosságot terveztek Angliában, az űrben pedig egy ősi háború közelít pusztító végéhez.

Nem kis fába vágtam a fejszémet, amikor a minap eldöntöttem, hogy írok a Ki vagy, doki? 50. évfordulós különleges kiadásról, ami szűken egy duplarész játékidejével birkózik meg. Nos, mint ahogyan olvashattátok a történetet is, ezúttal három idősíkot kapunk, ami egészen új vonalat ad minden idők leggeekebb szériájának.

Azt hiszem, bátran kijelenthető, hogy ez az egyik legösszetettebb széria, ami valaha is adásba került e bolygón, és azt már csak halkan említem meg, hogy ennyi idősen ilyen népszerűségnek örvendeni mekkora kivétel. Úgy gondolom, a rajongótábor sem szűkölködik tagjaiban, de ehhez szükséges a megfelelő univerzum is, ami adott esetben minden részletében kidolgozott.

A szereplők természetesen ezúttal is fenomenálisak, legyen szó akár Matt Smithről, akár a legutóbbi Dokiról, David Tennantről, aki már kissé eltávolodott ettől a szereptől. Rengeteg elmés megoldással is találkozhatunk, nem utolsó például az, ahogyan pedzegetik az új Doktor érkezését, és az sem mindennapos, ahogyan összegyúrták a korábbi Dokikat egy epizódba. A visszatérő karakterek közül Rose Tylert (Billie Piper) bírtam a legjobban, de a régi Dokik sem mellékesek. A 'rejtett' utalások, a sál, a sok TARDIS egy időben, egy helyen, na meg a vizuális effektek. Geektasztikus.

Hú, nyomtam is egy entert, hiszen ez utóbbi külön bekezdést érdemel. Egész egyszerűen gyönyörű képeket kapunk, fantasztikus fényképezéssel vegyítve. Hová kívánhatnánk ettől többet? A speciális effekteken dolgozó szakemberek kitettek magukért, és valami olyasmit tettek elénk, ami átlagon felüli, ami kellőképpen tiszteleg a sorozat kora előtt, az öt évtized előtt, ami testvérek közt sem kis idő.

Minden egyes képkockája pompásan néz ki, sehol egy hiba, és mennyi kedvenc karakterrel van dolgunk. A főbb szereplők arcát gyakran láthattuk makróban, és eszméletlenül festett, ahogyan mögéjük rakták azokat a bizonyos képsorokat. Nem csak egy sima univerzumról beszélünk, hanem egy legalább olyan nagyról, mint mondjuk a Star Warsé.

Ezúttal még a TARDIS is másképp repül, úgy, mint ahogyan emlékezetem szerint soha. Az sem elhanyagolható jelenet, amikor Tennant és Smith egymással szemben próbálgatják szónikus csavarhúzóikat. És ahogyan ez a két karakter megjelenik egy helyen, egy időben… egyszerűen pazar. Részemről a Dalekoktól nincs jobb ellenfél, és örömmel tölt el, hogy ebből a részből sem hagyták ki az egyik legnagyobb ellenséget.

Még egy mondat erejéig elmerengnék azon a világon, amit itt láthatunk, amivel itt találkozunk. Olyan csodás, ahogyan felülnézetből mutatják, na és a 3D-s festmény… Hát, tudjátok, hogy állok a 3D-vel, de ez a 3D epic. Nem vártam ennyit ettől az epizódtól, de mivel tombolnak benne a jóságok, bátran szórom ki rá a 9/10-et. Karácsonyi különkiadás, jöhetsz!

6 megjegyzés:

Kóczy írta...

Nagyon jó rész volt. Én moziban néztem 3D-ben, és úgy nagyon látványos volt szerintem. (Pedig alapból amúgy nem rajongok a 3D-ért.)

Szerintem nagyon jó ötlet volt, hogy Billie Piper nem Rose-ként tért vissza, hanem így. De rengeteg nagyon jó ötlet volt benne.

SPOILER:

Tom Baker cameo-ja a végén ( ő játszotta a múzeumi kurátort, ő 1974 és 1981. között alakította a Doktort, talán a leghosszabb ideig a mai napig) nagyon megható volt.

De az is nagy húzás volt, hogy a következő Doktort, Peter Capaldit is megmutatták pár másodperc erejéig. (Illetve a szemeit gyakorlatilag :) )

Mondanom sem kell, hogy minden ilyen résznél vastaps és ujjongás volt a moziban.

SPOILER vége

Maga a Doctor Who meg mindig is volt számomra különleges kicsit számomra. Már mielőtt Angliába költöztem is nagyon kedveltem a sorozatot (gyakorlatilag az volt a nyelvi felkészítőm, hog újranéztem a sorozatot a 2005-ös Évadtól mindenféle felirat nélkül), de mióta itt élek, volt szerencsém elég sok színésszel találkozni akik részei (vagy voltak) ennek az "univerzumnak" sőt néhányat személyesen is van szerencsém kicsit közelebbről is ismerni most már. (Amit még mindig hihetetlen leírni :) )

függő írta...

Hát, most irigy vagyok, mert a vizuális világát elnézve ennek a résznek, durván jó lehetett a 3D, de ezt a te szádból hallani tényleg nagy dolog, kábé mint mikor én nem oltom a 3D-t.

Egyetértek az általad pluszban leírt dolgokkal, és tényleg jól összehoztak mindent. Ahhoz pedig csak gratulálni tudok, hogyha sikerült egyes szereplőkkel kapcsolatba kerülnöd. :)

GoDach írta...

Számomra ez a sorozat érthetetlen volt. Nem érthetetlen, rosszúl fejeztem ki magam. Érthetetlen volt számomra, hogy miért szeretik, hisz a főhős mindig más. Épp ezért kezdett el érdekelni. Utána olvastam. Tudom hogy anno a 60-as 70-es évekbe mér játszották és nagyon nagy rajongótábort tett magáé. Elkezdtem nézni a 2000 mittudoménhanyas feldolgozást. Nagyon tetszett. Első évad, idióta doktor és arc. Aztán új évad, más doktor más "élet". Abba is hagytam. És most ismét érthetetlen és nézhetetlen számomra. Mint amikor Quinn Mallory átalakúlt a Sliders-be.

Kóczy írta...

"Érthetetlen volt számomra, hogy miért szeretik..."

Ezt nem is kell érteni. Minden sorozat olyan, hogy van akinek bejön és van akinek nem. Neked a Doctor Who nem jön be. Ennyi.
De egyébként a főhős mindig ugyanaz, csak időnként új arca van. ;) (Ezt egyébként kényszerből vezették be mert aki legelőször játszotta a Doktort, egy idősebb színész volt, aki ráadásul nem is volt egészséges így kényszerből váltani kellett a sorozatot viszont nem akarták abbahagyni.)

Ha már a Sliders szóba került: Ott is kényszerből történt a dolog mert a Quinn Mallory-t és az öccsét játszó színészek (akik egyébként az életben is testvérek) addig követelőztek mindenfélével a producereknél, hogy azok inkább kirúgták mindkettőjüket.

Kóczy írta...

"Hát, most irigy vagyok, mert a vizuális világát elnézve ennek a résznek, durván jó lehetett a 3D, de ezt a te szádból hallani tényleg nagy dolog, kábé mint mikor én nem oltom a 3D-t."

Akkor még hozzáteszem azt is, hogy az O2 Arénában volt a vetítés (legalábbis én oda vettem jegyet mert az a kedvenc mozim) a Sky Superscreen-en ami állítólag az egyik legnagyobb mozivászon egész Európában. :)

"Ahhoz pedig csak gratulálni tudok, hogyha sikerült egyes szereplőkkel kapcsolatba kerülnöd. :)"

Köszi! :) Amúgy ha olvasod néha a Twitteremet akkor úgyis tudod, hogy kikről van szó. :)

függő írta...

GoDach:
Nem való minden mindenkinek, ezért készül annyiféle film/sorozat, hogy mindenki tudjon válogatni. :)

Kóczy:
Sejtem kikről beszélsz, és tényleg jó kis dolog ez, bárhonnan nézzük. :)

Megjegyzés küldése

Filmnews.hu - Hírek egyenesen Hollywoodból