2009. január 7., szerda

Égető bizonyíték

Égető bizonyíték (Burn after reading)

A Coen tesók visszatértek ahhoz a műfajhoz, amelyben megszerettük őket, az igazi fekete komédiákhoz. Mert a Burn after reading is az, egy baromi jó komédia, ami ráadásul nagy nevekkel is rendesen el van eresztve. Osbourne Cox (John Malkovich) CIA ügynök. Azaz csak volt, egészen addig a napig, amíg ki nem rúgják. Így aztán úgy dönt könyvet ír az ügynökségen eltöltött időről és egész életéről. Felesége, Katie (Tilda Swinton) nem igazán törődik férje problémáival, ugyanis szeretőjével, Harry Pfarrerrel (George Clooney) tölti szinte minden idejét. Aztán különös véletlenek folytán egy CD, melyen Ozzy emlékiratainak és CIA-s jegyzeteinek egy része található egy fitnesszstúdióba kerül, ahol a finoman szólva sem IQ-bajnok, Chad Feldheimer (Brad Pitt) találja meg, és azonnal meg is osztja szerzeményét kedvenc kolléganőjével, Linda Litzke-vel (Frances McDormand). Chad pedig, miután rájönnek a CD-szerintük- hatalmas értékére, nagy összeget próbál kicsikarni Ozzyból, sikertelenül. Eközben Linda a neten próbál paist szerezni magának, és egy sikertelen kísérlet után meg is találja a tökéletest, Harryt. Néhány újabb véletlennek köszönhetően azonban Harry és Chad találkoznak, méghozzá Harry szekrényében, aki első nagy meglepetésében le is lövi Chadet. És a szálak még mindig csak bonyolódnak a szereplők körül...

Összegzés: A Coen tesók a tavalyi többszörösen Oscar jelölt Nem vénnek való vidék után visszatértek kedvenc műfajukhoz a komédiához, plusz néhány nagy nevet is szereztek a projekthez.

Értékelés: Coenék jó érzékkel szőnek bele újabb és újabb szálakat a sztoriba, ami ráadásul egy olyan tárgy köré bonyolódik, ami kis túlzással semmit sem ér. Láthatunk egy-két kimondottan jó alakítást, John Malkovich például nagyon jó az alkoholista exügynök szerepében, de Brad Pittnek is nagyon jól áll az idióta fitnesszedző szerepe, és Frances McDormand is felnő a feladathoz. Volt a Coeneknek már jobb filmjük is, de azért a Burn after readingre sem lehet panasz, az elsődleges funkcióját (hogy szórakoztasson) maradéktalanul ellátja. Így aztán egy 8/10est meg is érdemel.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Filmnews.hu - Hírek egyenesen Hollywoodból