2009. január 6., kedd

Trópusi Vihar

Trópusi Vihar (Tropic Thunder)
Már látatlanban a nyár (és az év) egyik legjobban várt filmjének nézett ki a Trópusi Vihar, és az is lett belőle. Kezdésképp pár kamutrailert kapunk, amik remekül megadják az alaphangot (alapröhögést ez esetben) a filmhez. Főhőseink ugyanis filmsztárok, akik egy háborús moziban készülnek javítani nem túl rózsás megítélésükön. Kirk Lazarus (Robert Downey Jr.) a rasszista bélyeget próbálja letörölni magáról, és ennek érdekében még négerré is operáltatja magát, csak hogvy szerepelhessen a moziban, Jeff Portnoy (Jack Black) eddig csupán gyenge altesti poénjai miatt volt ismert, ezzel a filmmel azonban akcihősi vénáját kívánja megmutatni, hogy az emberek ne csak fingásai miatt emlékezzenek rá jó szívvel, Tugg Speedman (Ben Stiller) pedig a lecsúszótt akcióhős mintapéldánya, aki megcsorbult hírnevét próbálná kiküszöbölni. A munkálatok azonban még a vártnál is nehezebben indulnak meg a dzsungelben, ugyanis a rendező már az első jelenet felvételének megkezdésekor egy jól célzott lövés következtében elhalálozik, naív sztárjaink viszont azt hiszik, mindez csupán a történet része, és a forgatókönyv megszerzése után, azt követve nekivágnak a dzsungelnek. Itt viszont máris viták alakulnak ki, az ex-rapper, Alpa Chino (Brandon T. Jackson) roppantul megharagszik Kirkre, amiért az teljesen átveszi a négerek stílusát és beszédét. Jeffnek pedig az éhezés jelent komoly problémát, miután utolsó csomag gumicukrát is elfogyasztja. Ráadásul az alapjáraton is roppant ideges producer, Les Grossman (Tom Cruise) is értesül a forgatás állapotáról (azaz arról, hogy nem tartanak sehol), és már előre a nagy csődtől tart, amihez így is csak egy apró lépés hiányzik a stúdiónak, de néha azért ennek ellenére is táncra perdül. A film azonban forog tovább (vagyis a sztárok ezt hiszik), azonban hamarosan a forgatókönyvet még mindig hűen követő Tugg eltűnik, mint kiderül a vietkongok fogságába kerül, akik csupán egyetlen régi, és igen gagyi karakterét ismerik. Közebn persze még jónéhányan feltűnnek, és a híres ital, a Sunaszaft is előkerül, hogy aztán a film végén Les Grossman még egyet táncolhasson.

Összegzés: Végre egy igazán jó akcióvígjáték, az elmúlt években már-már úgy tűnt, hogy kihal a műfaj. Ehhez hozzá jön még pár remek színészi játék (Downey Jr brillírozik az álfeka dumájával, Tom Cruise pedig eddigi legemlékezetesebb mellékszereplői alakítását nyújtja), és van még nem kevés (ön)irónia is, meg rengeteg poén, és hatalmas dumák.

Értékelés: Vígjáték fronton talán az év legjobbja, az az igazi nagyon röhögős film, ugyanakkor nem tűnnek el a színészi játékok sem, plusz szerintem a szinkron is jól sikerült, Speier Dávid jól ültette át a nyelvi poénokat, Kirk Lazarus alföldi tájszólása pedig fantasztikus (Fekete Ernő Tibor követi el). Ben Stillernek nagyon kellett ez a film, (amit egyébként rendezett is), az Éjszaka a múzeumban és az Agyó, nagy Ő sem volt az igazi, a Trópusi Vihar már majdnem az, úgy hogy 9/10.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Filmnews.hu - Hírek egyenesen Hollywoodból