2009. február 17., kedd

A legjobb férfi mellékszereplők

Oscar 2009- Legjobb férfi mellékszereplő kategória

Mint mondottam, a fontosabb kategóriákról külön-külön posztokban is értekezünk, elsőként az urak mellékszereplő kategóriája kerül terítékre.
Először lássuk újra a jelölteket, és eddigi díjaikat/jelöléseiket:








Heath Ledger: A tavaly januárban tragikus hirtelenséggel elhunyt ausztrál színésznek ez a második Oscar jelölése, a 2006-os Brokeback Mountainben nyújtott főszereplő nominálása után. Az idén Joker szerepéért posztumusz Golden Globe díjjal jutalmazták, akkor a rendező, Christopher Nolan vette át helyette a díjat, és mondott egy roppant megható beszédet, az egybegyűltek állva tapsoltak Heath emlékének.


Josh Brolin: A 40 éves amerikai színésznek ez az első jelölése, a Sean Penn főszereplésével készült Milkben nyújtott alakításáért, hol is Dan White szerepét játszotta. Maga a jelölése is nagy meglepetés (bár kellemes), ha a díjat is megkapná, az világraszóló szenzáció lenne.












Micheal Shannon: A 35 éves amerikai színésznek szintén az idei az első jelölése, bár már számos kisebb, és több kritikusi díjat is kapott. Nem kis meglepetésre a Kate Winslet és Leonardo DiCaprio nevével fémjelzett Szabadság útjaiból övé az egyetlen jelölés a fontosabb kategóriákat tekintve.







Philip Seymour Hoffman: Díjak szempontjából ő a kategória legelismertebb tagja. 2006-ban a Capote című filmben ő játszotta a címszereplőt, amiért megkapta élete első Oscar jelölését, és élete első Oscarját. Tavaly is ugyanebben a kategóriában volt jelölt, a Charlie Wilson háborújában nyújtott alakításáért, és a fontosabb kategóriákat tekintve ő az egyetlen duplázó. Idén a Kételyben nyújtott alakításáért van itt, Flynn atyát játsza a remek drámában.











Robert Downey Jr.: A tavalyi év vitathatatlanul az övé volt, előbb a Vasember címszerepe, majd a jelölést meghozó Kirk Lazarus karaktere a Trópusi Viharból. A 44 éves New York-i születésű színésznek ez a második Oscar jelölése, az első még 1993-ban (!) volt, Chaplin megformálásáért a főszereplő kategóriában, az azonos című filmben. Robert az idei Golden Globe-on is jelölt volt ugyancsak Kirk Lazarus révén, akkor Heath Ledger győzőtt.











Tippünk (a tippünk ezesetben azt jelenti, hogy az a valaki, aki az Akadémia eddigi díjazottjai, kedvencei alapján befutó lehet, tehát nem biztos, hogy mi is neki adnánk a díjat, az majd a következő rész lesz): Heath Ledgerre voksolunk, szinte biztos, hogy a posztumusz Golden Globe után az Oscar díj is meg lesz neki. És bizony meg is érdemelné!

Kis kedvencünk (vagyis az a valaki, akinek mi odaadnánk a díjat): Robert Downey Jr., ugyanis tavaly kétség kívül rajta röhögtünk a legtöbbet a Trópusi Viharban, meg úgy az egész éves termést tekintve is, meg egyébként is nagyon szeretjük őt már régóta. És ha nem is most, egyszer lesz még ő Oscar díjas!

A nagy hiányzó (az a valaki, aki nincs a jelöltek között, de szerintünk helye lenne): John Malkovich, az Elcserélt életekben nyújtott alakításáért. Bár nem szerepel túl sokat a filmben, rutinjával remekül felnő Angelina Jolie félelemetesen erős alakításához. Eddig egyébként 2 Oscar jelölést tudhat magáénak, 1985-ből és 1994-ből.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Filmnews.hu - Hírek egyenesen Hollywoodból