2009. június 26., péntek

Transformers-A bukottak bosszúja

Transformers-A bukottak bosszúja (The Revenge of the Fallen)
Hát ennek is eljött az ideje, megérkezett az év egyik legnagyobb és legjobban várt blockbuster mozija. Akik látták az előző részt, azok nagyjából tudják mire lehet számítani, rém egyszerű történet, néhány poén, robotok összecsapása, és elképesztő látvány. Mindez meg is van a második résznél is, de semmi több. Azaz, talán poénfronton erősebb lett a folytatás, hiszen például Sam (Shia LaBoeuf) beköltözése a koleszba egy vígjátékban is megállná a helyét, és a két hibbant robot ökörködései (a magyar változatban a zseniális Kerekes József-Józsa Imre páros hangján) is vicces jeleneteket eredményez. A történetre kicsit visszatérve, röviden annyi a lényeg, hogy egy véletlen folytán Sam hozzáér a Kocka utolsó megmaradt darabjához, és ezután különös jelek egész sora jelenik meg a fejében, villámgyors sebességgel. Valamint az álcák is visszatérnek, hogy bosszút álljanak az autobotokon és persze hőseinken. Így nincs más hátra, Samnek is Mikelának (Megan Fox) újra fel kell venni a kesztyűt és robot barátaik segítségével legyőzni az álcákat. Ezúttal is kapnak persze más emberi segítséget is, Sam egyik újdonsült robotőrült osztálytársát, és a már az első részből megismert Simmons ügynököt (John Turturro), valamint az USA légierejét Lennox tábornokkal (Josh Duhamel) az élen. Sam közben továbbra is látja a jeleket, és egy újabb robot, Röptűz segítségével végül Egyiptomba vezetnek a nyomok. Hogy aztán mi történik, azt majd mindenki meglátja.

Értékelés: A történet egyszerűségéről már esett szó, de egy Transformers filmtől alighanem senki nem vár túlzottan nagy sztorit. A színészi játék szintén nem olyan lényeges, bár Shia LaBeouf és Megan Fox is jól hozzák a karaktert, az aduász viszont egyértelműen John Turturro, persze, ő már komolyabb történetű filmekben is bizonyította tehetségét. Ez utóbbi egyre inkább kezd igaz lenni Shia-ra is, akinek vitathatatlanul az első rész hozta meg a nagy áttörést, azóta viszont már láthattuk őt az Indiana Jones 4-ben Harrison Ford oldalán, illetve a Sasszemben, amit már ő vitt el a hátán Michelle Monaghan társaságában. Megan Foxnak hiába van az alkarján Marilyn Monroe tetoválás, sosem lesz tized olyan jó színésznő sem, de persze őt nem is azért szeretjük. A lényeg persze a robotok, sok közülük a visszatérő, az ő megjelenítésük tehát már nem okoz meglepetést, az újak közül pedig mindenki a létező legmodernebb technológia segítségével kel életre. A látványvilágot nem is érheti szó, hatalmas robotharcok iszonyat nagy pörgéssel, és néha irtó gyors vágásokkal, hogy csak kapkodjuk a fejünket. Múltkor a Terminátor kapcsán is a legnagyobb erősségként említettem a látványt, itt még arra is rátesznek egy lapáttal (természetesen). A szinkron remek (Shia-Markovics Tamás, Megan-Zsigmond Tamara, de hallhatjuk Simonyi Balázst, Csuja Imrét, a már említett Kerekes József- Józsa Imre duót, Mihályi Győzőt, Hujber Ferit és Kálid Artúrt is). Összességében egy igazi popcorn mozival van dolgunk, ami a látványvilággal és az egyszerű sztorival könnyen megveheti a robotok iránt kevésbé fogékonyabbakat is. Így ez most a már említett Terminátorhoz hasonlóan legyen egy 8/10.


1 megjegyzés:

filmező írta...

Bár én sokkal jobban lelombozódtam a megtekintés után, és sikerült elaludnom rajta, azért egy középkategóriába tudnám besorolni, annál többre semmiképp. Mondom ezt úgy, hogy az első rész nagyon tetszett.

Megjegyzés küldése

Filmnews.hu - Hírek egyenesen Hollywoodból