2009. augusztus 26., szerda

Ellenállók

Ellenállók- Defiance
1941. Fehéroroszország. A németek már bevonultak, és megkezdték a zsidók meggyilkolását és deportálását. Ekkor veszti életét a Bielski házaspár, akiknek három fiuk, Tuvia (Daniel Craig), Zus (Liev Schreiber) és Asael (Jamie Bell) a közeli erdőben találnak menedékre, ahol hamarosan egyre többen csatlakoznak hozzájuk. Nem a bosszú vezérli őket, bár Tuvia végez szülei gyilkosával, mégis bűntudata támad utána. A három testvér célja a túlélés, illetve sokkal inkább a többiek megmentése, és életben tartása. A csapat élére a legidősebb fiú, Tuvia áll, Zus pedig néhány társával hamarosan a közeli orosz partizánokhoz csatlakozik. Az erdőben maradtok eközben tábort építenek, és szoros közösségben élik mindennapjaikat, barátságok és házasságok is köttetnek. Tuvia azonban hamarosan testileg és lelkileg is meginog, bizonytalanság gyötri, hogy jó-e, ahogy vezeti a többieket, és mivel a betegség is felüti fejét, és a tél is megérkezik egyre több gnddal kell szembenézniük, ráadásul hamarosan a németek is megkezdik repülőikkel a bombázást.
David Zwick rendező elsősorban a három testvér, illetve a közösség kapcsolatára helyezi a hangsúlyt, maga a háború egészen a film legvégéig csak a hátteret bizosítja a történethez. A leghangsúlyosabb szál Tuvia és Zus kapcsolata, ami a fil során időről időre visszatér a különböző jelenetkben, illetve a köztük őrlődő Asael szerepe is nagyon lényeges. Az Ellenállók elsődleges üzenete egyértelműen az, hogy a legkegyetlenebb körülmények közepette is az összetartás, a család, és a bátorság jelenti a legnagyobb erőt és reményt. A film igaz történeten alapszik, Bielskiék valóban léteztek, és 3 évet töltöttek el az erdőben a túlélőkkel. Asael a háborúban esett el, Zus és Tuvia pedig 30 évvel később Amerikában hunytak el.

Értékelés: Elsősorban is mindenképp a színészi játékot kell kiemelni, Daniel Craig hitelesen és meggyőzően formálja meg az erős, lelkileg egyre inkább megtörő, de végig kitartó Tuviát, és nem kevésbé remek Liev Schrieber a forrófejű, de családjához és népéhez végig hű Zus szerepében, Jamie Bell pedig ezen alakításával is egyértelművé teszi, hogy ő lesz Hollywood egyik következő nagy dobása. Ugyancsak említésre méltó a jól sikerült szinkron is: Daniel Craig ötödször szólal meg legjobb magyar hangja, Stohl András orgánumán, Liev Schreibert az 1996-os Váltságdíj, és az idei X-man: Farkas után harmadszor szinkronizálja Barabás Kiss Zoltán, Jamie Bell pedig szintén harmadszor szólal meg Hamvas Dániel hangján. A rendezésről kicsit már esett szó, de el kell még mondani, hogy David Zwick nagyon jól használja a színeket, leginkább barnás szűrőn át, amivel jól megteremti az erdő hangulatát, továbbá a jól sikerült vágás, fényképezés, és a zene is említésre méltó. 1-2 kisebb üresjárat sajnos van a filmben, ugyanakkor a csatajelenetek jókor és jól lettek elhelyezve. Kisebb hiábái ellenére tehát mindenképp érdemes megnézni az Ellenállókat, mert kategóriáján belül egyértelműen az elmúlt időszak legjobbja, így tőlem megkapja a 9/10-et.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Filmnews.hu - Hírek egyenesen Hollywoodból