2009. október 20., kedd

Julie és Julia- Két nő, egy recept

Julie és Julia- Két nő, egy recept (Julie & Julia)
Mindenek előtt egy kérdés: lehet elfogulatlanul írni egy olyan filmről, amiben két kedvenc színésznőm játszik? Valószínűleg nem, bár annak idején a Kétely esetében viszonylag sikerült, meglátjuk, most mi lesz.

Először is -bár tudom, hogy a magyar címek kitalálói lelkesednek az alcímekért- ez az "egy recept" egy kicsit sántít, ugyanis 524 receptről van szó. Méghozzá az '50-es évek legismertebb amerikai szakácsnőjének, Julia Childnak (Meryl Streep) az 524 receptjéről, amelyek az első angol nyelvű francia receptkönyvéből származnak. Másik hősnőnk, Julie Powell (Amy Adams) igazi modern kori hölgy, egy irodában dolgozik telefonos ügyintézőként és egy pizzéria fölötti lakásban él férjével, Erickel(Chris Messina) és macskájukkal. Julie azonban úgy dönt, nagy fába vágja a fejszéjét, hogy célt adjon életének: egy év leforgása alatt elkészíti Julia összes receptjét, és erről naponta beszámol egy netes blog segítségével, melyet eleinte egyedül édesanyja olvas, később azonban egész rajongótábora lesz. "Eközben" Julia az '50-es évek elején férjével, Paullal (Stanley Tucci) Párizsba költözik, ahelyett azonban, hogy otthon ülne, úgy dönt, azzal kezd foglalkozni, ami a legjobban érdekli, az evéssel, vagyis egész pontosan a főzéssel. Miután sikeresen elvégzi a tanfolyamot, két barátnőjével, Simkával (Linda Emond) és Louisette-tel (Helen Carey) előbb saját tanfolyamot indítanak, majd közösen elkezdik írni a szakácskönyvet. A két nő életében több párhuzamos vonás is megmutatkozik, többször szembesülnek (ha más formában is) hasonló problémákkal, mind magánéletileg, mind szakmailag. A film végére pedig kiderül, nem az számít, hogy a példaképünk milyen is valójában, hanem, hogy mi milyennek látjuk őt.

Értékelés: Két ilyen színésznővel nehéz hibázni, Nora Ephron nem is teszi meg, és ügyes megoldásokkal viszi vászonra a Julie Powell regényéből készült forgatókönyvet (amelyet ő maga írt). Mert bizony, ahogy a poszter is hirdeti, két igaz történeten alapul a film. A Julie és Julia, ha a főzéshez nem is hozza meg a kedvünket, az étvágyunkat biztos meg fogja. Amy Adamsnek nagyjából 2 perc kell hozza, hogy belészeressen a néző, nagyon jól hozzá Julie bájos "szomszédlány" karakterét, Meryl Streep pedig egy külön dimenzió, ugyanolyan zseniális a fejhangon csacsogó Julia szerepében, mint a Kétely mogorva főnővéreként. A többiek is hozzák a tőlük telhetőt, de a két főszereplő hölgy mellett nincs esélyük labdába rúgni. Könnyen befogadható és nagyon bájos film a Julie és Julia, helyenként egy kicsit drámaibb hangot is megütve, de végig szórakoztató módon. Én 9/10-et adok rá, és várom sok szeretettel a következő közös Meryl Streep-Amy Adams filmet.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Filmnews.hu - Hírek egyenesen Hollywoodból