2009. október 26., hétfő

Retro értékelés: Nagymenők (Goodfellas)

30 év a maffia kötelékében, avagy a kőkemény maffiával van dolgunk a 70-es években, a helyszín New York. Paulnak, a legnagyobb fejesnek volt mindenre embere. Csak a főnökök tárgyaltak vele. Ugyanúgy ment minden, mint az óhazában, csak éppen ezt Amerikában csinálták, cserében viszont sok embernek védelmet nyújtott, olyanoknak is, akik nem fordulhattak valamilyen oknál fogva a rendőrséghez. Így ebből lett a gengszterek rendőrsége. Óriási idő volt, a gengszterek ott voltak mindenhol. Jimmy (Robert DeNiro) volt a város legnagyobb úton állója, piát, cigit és rákot rabolt, mindezek ellenére úriember volt. A zsarukat lefizeti és markában tartja az egész várost. A maffiában két fontos dolog van, soha nem köpöd be a barátaidat és mindig tartod a szádat.

Visszaugrunk a 50-60-as évekbe, ahol Henry (Ray Liotta) kamaszkorát és a maffiába való tartozását ismerhetjük meg, a szülei természetesen nem kultiválták a dolgot, de ő így akarta, így nem volt mit tenni. Felnőtté vált, de a dolgok nem változtak, továbbra is a maffia közé tartozott.

Volt egy bár ahová jártak, de a bártulajt, Sonny-t az egyik fejes, Tommy nem kedvelte, így megalázta ahol és ahogy csak tudta, Sunny Paulhoz rohant aki még nagyobb fejes volt és kérte, hogy szálljon be a bizniszbe, sikerült is meggyőznie, így valamennyire biztonságban érezhette magát. De ez sem maradt mindig így, a maffia nem kímél senkit és semmit, ha nem tudott fizetni, annyi volt neki. A nők iránti tisztelet nem működött abban a korban, nem foglalkoztak velük, de volt aki így is a férjével maradt a pénz és az előkelőség miatt, bár utóbbi nem járt ki mindenkinek.

A nagyobb embereket a városban mindenki tiszteli és a lábaik előtt hever. Az első reptéri melónál sikerült minden puskalövés nélkül szűk félmillió dollárt bezsebelnie Henrynek. Idő közben Henry megtalálja élete nőjét és megházasodik. A pénz a legkevesebb ebben az időszakban.A film közepe felé jutunk el ismét a 70-es évekhez. Jóváhagyással megölnek egy fejest, a gyilkosság elfogadott dolog volt, ez volt az egyetlen amivel fegyelmet lehetett tartani. A városban zajlik az élet, zsarolások, gyilkosságok és gyilkossági kísérletek, pár nagykutyát bebörtönöznek egy időre, a börtönbe is betekintést nyerhetünk egy időre. Itt is úgy éltek mint az urak, szinte mintha nem is börtön lenne, csak egy bentlakásos kéró, ahonnan nem mehetnek sehová. Kényszerből drogüzletek folynak bent a börtönben. 

Négy évvel később, kis segítség hatására Henry-t kiengedik, akit családja vár. A kinti életben Paul nem kultiválja a narkót, így figyelmezteti Henry-t, hogy lépjen ki a drogüzleteiből, bár jelenleg ez a legjobb jövedelme, amiből házat vásárol magának és családjának. Később Jimmy és Tommy is beszálltak az üzletbe. Ők követik el Amerika legnagyobb rablását, ez volt a Lufthansa balhé. Rengeteg emberrel kellett együtt dolgozniuk, de kivitelezték a melót, ám utána nem mindenki élte túl, volt akinek mennie kellett, így több maradt a nagykutyáknak. Ezután abba is hagyhatták volna a rablást, de nem tették. Tommy és Henry sose lehettek beltag, mert ír vér is folyt ereikben, oda csak szín tiszta szicíliaiak tartozhattak. 

Így a legnagyobb megtiszteltetés ami érte őket az volt, hogy valaki a családhoz és a főnökséghez tartozott, az ilyenekkel nem lehetett kikezdeni, viszont ők minden kültaggal kikezdhettek, magyarul azt csináltak amit csak akartak. Jimmy számára fontos volt Tommy beiktatása, szinte mintha ő lépett volna be. Ám a végére került pár csavar, aminek nem fedem fel a storyját, szóval aki teheti és érdekli a téma, annak tudom ajánlani, nem egy A keresztapa, de nagyon igényes maffiafilm.

Nem kis rendező, Martin Scorsese alkotásához lehet szerencsénk, kiváló és minőségi munka, ugyanakkor nehezen emészthető, már csak a gengszterfilm mivolta miatt is. A műfaj egyik alapművének számít, 1990-ben 6 Oscar-díjra jelölték, melyből egyet meg is nyert.

Amerika legnagyobb filmes adatbázisa (IMDb) szerint a TOP#250-es listában 15. helyet birtokolja, amit a nézők szavazatai alapján ért el, egész pontosan 202,560 szavazat alapján.
Gengszterfilmek közül egyedül A keresztapa, és A keresztapa II. része előzi meg. Részemről is kapja a 10/10-es osztályzatot, ugyanis bánom, hogy csak most láttam, de ismét egy jó filmen lehetek túl.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Filmnews.hu - Hírek egyenesen Hollywoodból