2009. november 23., hétfő

Értékelés: Alice csodaországban (Alice in Wonderland - Disney, 1951)

A történetet szerintem mindenki ismeri, de azért leírom nagyvonalakban. A kis Alice szabadidejében álmodozik, míg anyukája arra ösztönzi, hogy tanuljon, ő csodálatosan megvan kis álomvilágába. Alice-t hajtja kíváncsisága, és egy lyukba betéved, amikor is egy különös helyen találja magát, ahol egy "igyál meg üvegből" iszik, összezsugorodik, majd kezdetét veszi egy páratlanul fantáziadús utazás, olyan helyeken, ahol ember gyermeke még nem járt. Utazása során összefut rengeteg mesebeli teremtménnyel, mint a Kalapos király, Fehér nyúl, találkozik még beszélő kilinccsel, éneklő virágokkal, különös szemüveglénnyel. Azonban a gonosz királynővel meggyűlik a baja, aki üldözőbe veszi.

A Disney régen is tudta mire van szükségük a gyerekeknek, jelen esetben egy olyan meséről beszélünk, amiben nincs meg az a temérdek gonoszság, ami a mai mesékben/animációs filmekben elég gyakran előfordul, és esetleg rossz irányba terelheti a csöppségeket.

Mindenképpen pozitív véleménnyel vagyok róla, 1951-es alkotásról van szó, amelytől nem szabad különösebb izgalmakat várni, mert nem ugyanaz, mint a ma készülő mesék, ám épp ettől érdekes.

A rajzolás igényes, a kornak megfelelő, ezen felül remek és aranyos figurákkal találkozhatunk! Ami még nagyon pozitív, hogy tele van gyönyörű dalokkal, amit legtöbbször maga a címszereplő énekel nekünk, és néha még táncra is perdül.

A szinkronmunka, gondolok elsősorban az angol hangra, nagyon jól sikerült kiválasztani őket, a mesefiguráknak teljesen káprázatos hangjuk van, ami ugyancsak hatalmas előny. A magyar hangokat is ugyanez jellemzi, ám nyilván az eredetinél nincs jobb.

Mindenképpen a klasszikusok közé sorolandó, engem a jövő évben bemutatásra kerülő mozifilm ösztönzött a megnézésére, amit nem bántam meg - egyrészt, mert piszok régen láttam, másrészt pedig tényleg nagyszerű, és ez minden gyerek, illetve felnőtt számára kötelezően ajánlott. A 9/10 sima ügy, és akinek megvan a DVD változat, extrák tömkelegével futhat össze a második korongon, amelyeket csak és kizárólag ajánlani tudok.

Ezek után kíváncsian várom, hogy mi sül ki a Tim Burton rendezésében készülő alkotásból, melynek főbb szereplője Johnny Depp lesz, aki mellesleg személyes kedvencem.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Filmnews.hu - Hírek egyenesen Hollywoodból