2009. december 20., vasárnap

Értékelés: Pánikszoba (Panic Room)

Frissen elvált anya és lánya lakást keres Manhattanben, nem is nézelődnek sokat, egy lakás volt kiszemelve, egy 360 nm-es luxuskivitelnek megfelelő háromszintes lakhely, mely ritka azon a környéken. Még kerttel, és egy pánikszobával is rendelkezik, amely veszély esetén védelmet nyújt a ház lakóinak. A pánikszoba tömör betonfalakkal, különálló riasztórendszerrel, független telefonvonallal, és ételraktárral is fel van töltve. Beköltöznek, de már az első éjszaka három betörő zavarja meg nyugalmukat, akik jól ismerik a házat, és a pánikszobában lévő értékért jöttek, ahová anya és lánya bemenekült.

Nem új filmről van szó, 2002-es alkotás David Fincher rendezőtől, szerintem a történetét már mindenki ismeri, ez nekem is újranézés volt, ugyanis most jutottam hozzá a 3 lemezes exkluzív változathoz, melyre extrák tömkelegét zsúfolták rá.

Még mindig izgalomban és feszültségben tudott tartani végig, tökéletesen felépített film, bármikor újranézném szívesen. A karakterek kiválasztása kiválóra sikerült, Jodie Foster hozza a formáját, látszik, hogy már akkor sem volt kezdő színésznő. Kislánya is méltó szereplést mutatott be nekünk, és tetszett a karaktere, hogy kétségbeesett anyának próbál segíteni és nem esik pánikba. A betörők közül egyedül a Forest Whitaker alakította Burnham-et tudtam díjazni, tetszett a magabiztos karaktere, a többiek nem mutattak semmi érdemlegeset, csak hánykolódtak.

Kitérnék még picit magára a házra, ahol az egész történet játszódik, hatalmas kisugárzásra van, nyerők voltak a kameraállások, egyes helyiségek részleteinek bemutatása olyannyira átláthatóvá sikerült, mintha ott lettünk volna. Megfogott továbbá, ahogy bemutatták mennyire „szilárd” is az a bizonyos helyiség, amiről a film szól.

David Fincher, a rendező ugye hozta nekünk tavaly az Oscar-díjakkal jutalmazott Benjamin Button különös életét (The Curious Case of Benjamin Button), mely szintén nagy sikert aratott nálam. Örülök, hogy minőségi filmeket is hoznak össze ismét, a mai filmes világban, ahol egyre kevesebb a jó alkotás. Értékelés szempontjából 10/8-nál lyukadtam ki, ez egyszerűen ennyit ér, kiváló dráma és thriller is egyben.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Filmnews.hu - Hírek egyenesen Hollywoodból