2010. január 23., szombat

Értékelés: A doboz (The Box)


Hajnalban hangra ébred egy család női tagja, Norma (Cameron Diaz) aki férjével, Arthurral utána is jár, hogy honnan származik. Egy fura dobozt találnak az ajtajuk előtt, amiről nem tudják micsoda, mit lehet vele csinálni. Élik tovább kisvárosi életüket kisfiukkal, Norma tanítónő a helyi iskolában, míg férje a NASA-nak dolgozik mérnökként. Egy napon rejtélyes sebhelyes arcú fickó bukkan fel, aki felajánl nekik 1 millió dollárt, ha megnyomják a dobozon lévő gombot, ám ugyanekkor a világ egy másik részén valaki életét veszti. Nagy dilemma után Norma úgy dönt, hogy megnyomja a gombot, csak hogy nem gondolták, hogy a pénzen kívül rengeteg más következménye is van a dolognak, amivel meg kell birkózniuk.

A története cseppet sem mondható átlagosnak, mint feljebb olvasható, és néha olyan sci-fi elemekkel van megspékelve a film, hogy csak nézek ki a fejemből, hogy ki azaz agyament, aki ezt kitalálta? Valaki biztosan volt, de azt sem tudom rá mondani, hogy gáz volt, bár nem ezt vártam a filmtől, a külföldi visszhangoknak köszönhetően. Azt még tudni kell, hogy nem napjainkban, hanem a 70-es években játszódik, ami teljesen vissza is jön a képkockákon, legyenek ezek a gyári munkások, vagy éppen a zenei aláfestés. Apropó, ha már a zene, akkor olyan dallamokat hallhatunk, mintha a Lost – Eltűnteket néznénk, illetve a tudósokról is párszor eszembe jutottak a DHARMA Kezdeményes tagjai.

Különös események sorozatának lehetünk tanúi, ahogy nézzük a filmet, a rendezőnek köszönhető a 2001-es Donnie Darko, szóval, akinek az bejött itt is bizakodhat. A két főszereplő, Cameron Diaz és James Marsden játéka hihető volt, de valami idegesített kettejüknél, valahogy nem illettek egymáshoz. Érdemes még megemlítenem Frank Langellat (Frost/Nixon), akiről fogalmam sem volt, hogy feltűnik a filmben, de nagyon nagy szerepe volt és hihetetlen jól alakított.

Pontozás ügyileg gondolkodóba estem és vacilláltam 5-6 között, de az egyedi története és egyes főszereplők kiválasztása miatt inkább 10/6-ra kerekítem fel. Azoknak tudnám ajánlani, akik szeretik az érdekfeszítő sci-fiket, ugyanis az izgalom megvan végig, ha kellően bele tudod magad élni.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Filmnews.hu - Hírek egyenesen Hollywoodból