2010. február 18., csütörtök

A bombák földjén

A bombák földjén (The Hurt Locker)

Az iraki háborúban járunk, a helyszín Bagdad. Itt teljesít szolgálatot a Beta egység, akik egy szerencsétlen hatástalanítási kísérlet közben elveszítik bombaszakértőjüket, akinek helyére a meglehetősen öntörvényű, de roppant profi William James (Jeremy Renner) érkezik. Jelenléte eleinte többször is súrlódásokhoz vezet a csapaton belül, de eredményeit senki nem vitathatja el, és hamarosan a srácokkal is közelebb kerülnek egymáshoz. Will megismerkedik egy iraki kisfiúval, Beckhammel (Christopher Sayegh), aki DVD-ket árul, és nevéhez méltó módon focizni is szeret. Ezekben a jelenetekben megláthatjuk a bombaszakértő egy sokkal érzelmesebb, emberibb oldalát a hidegvérű profi álarca mögött. Willt otthon is várja felesége és kisfia, akikkel a folyamatos bevetések miatt alig volt még együtt, és egy háborúban mindig kérdéses, hogy valaha visszatérhet-e még szeretteihez az ember.

Kathryn Bigelow elképesztő hitelességgel mutatja be az iraki helyzetet, és a színészek remek alakításának köszönhetően könnyedén elhisszük, hogy ők tényleg katonák a harcmezőn. Különösen kiemelendő Jeremy Renner fantasztikus játéka, látszik rajta, hogy teljesen eggyé vált karakterével, teljesen megérdemelt az Oscar-jelölése, de tényleg mindenkiről elmondható, hogy maximálisan odatette magát. Bár van néhány közelharcos, lövöldözős jelenet a filmben, akik egy véres, akció dús háborús mozit várnak, azok csalódni fognak. A film egy-két jelenetet leszámítva Bagdad belvárosában játszódik, ahol az iraki emberek próbálják élni minden napi életüket, azzal a különbséggel, hogy bármikor bomba robbanhat bármelyik autóban, vagy sikátorban. A bombák földjén története elég lassú folyású, Kathryn Bigelow nagyon odafigyelt, hogy a lehető legrészletesebben mutassa be a történéseket, és bár sajnos megtörténik, hogy egyszer-kétszer kicsit ellaposodik a film, összességében végig fenntartja az érdeklődést, különösen a film második felében, mely a zseniálisan kivitelezett sivatagi mesterlövészes jelenettel veszi kezdetét.

Mindent összevetve én egy erős 7/10-et adok a filmre, és könnyen elképzelhetően tartom, hogy majd DVD-n újra fogom nézni valamikor.
  • Trailer:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Filmnews.hu - Hírek egyenesen Hollywoodból