2010. február 19., péntek

Értékelés: Egek ura (Up in the Air)

Ryan Bingham (George Clooney) foglalkozása, hogy segít a nagyvállalati leépítésekben, vagyis abból él, hogy emberekkel közli, munkájuk megszűnt létezni. Ebben segédkezik neki az újonc hölgyemény, Natalie Keener (Anna Kendrick). Törzsutasként, az év nagyjából 300 napján, úton van, gyűjti a légi mérföldeket, és hamarosan eléri a tízmilliót. Egyik utazása során megismerkedik egy hozzá hasonlóan elit életvitelű hölggyel, Alexszel (Vera Farmiga), aki szintén szereti ezt a fajta életet, ám Ryan eddig magabiztos élete pillanatok alatt felborulhat.

Kiváló alakításokat láthatunk, George Clooney nem is volt kérdés, nálam simán a kedvencek közé sorolható. Viszont amin meglepődtem, hogy Anna Kendrick nem kis alakítást mutatott be, tőle valahogy nem várna ilyen komoly szerepet az ember, de most sikerült neki. A másik női főszereplő, vagyis Vera Farmiga is jó választásnak bizonyult Clooney mellé.

Jason Reitman (Juno) rendező egy olyan filmet rakott le az asztalra fel a vászonra, ami azért tud kiemelkedni a mai tömegfilmek közül, mert napjaink egyik legnagyobb témáját karolta fel, és hihetetlen jó ötletekkel volt ötvözte. Gondolok én arra, hogy manapság senkinek nincs biztonságban az állása, és bárkivel megtörténhet egy rossz napon az, hogy elbocsájtják munkahelyéről. A másik dolog, az utazás, ami fura egy ötlet, hogy épp erre építsenek fel egy filmet, de nekem bejött, tetszett és ezt épp ennek az egyediségének köszönheti. Valamit, még nem egy szokványos dolog, hogy valaki olyan életformát alakítson ki, ami lehetetlenné teszi egy esetleges párkapcsolat kialakulását. Ez okozza a film egyik fő mozzanatát, és ebben próbál segítségére lenni az ifjú Natalie, amit egyáltalán nem csinál rosszul. Az Oscar jelölés szinte egyértelmű (volt), és teljesen jogosan kapta meg a Golden Globe-ot Jason Reitman és Sheldon Turner.

Összegzésben azoknak ajánlom a filmet, akik tudják értékelni a jó drámákat, alakításokban biztos nem fogunk csalódni. A film hangviteléről pedig süt, hogy Oscar jelölt. Pontok ügyében pedig semmiképpen nem adnék 10/8-nál kevesebbet.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Filmnews.hu - Hírek egyenesen Hollywoodból