2010. február 19., péntek

Értékelés: Villámtolvaj - Percy Jackson és az olimposziak (Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief)

12 éves hősünk, Percy (Logan Lerman) nem tökéletes gyerek, jó néhány iskolából eltanácsolták már, de ő elvan ezzel. Hamarosan rádöbben, hogy semmi nem az, aminek látszik. Egy furcsa idegen rábeszéli édesanyját, hogy küldje el egy különös nyári táborba, ami bizony a félistenek kiképzőtábora. Percy rábukkan egy rejtélyre, miszerint ő Poszeidón eltitkolt fia. A fiú hamar a görög mitológia szereplői között találja magát, és kénytelen részt venni hadakozásaikban: feladata, hogy visszaszerezze Zeusz ellopott villámját. Címszereplőnk földön, égen és föld alatt is üldözőbe veszi a lopott villámot, és közben kiválóan szórakozik a halhatatlanok között.

A bemutató arra elég volt, hogy becsaljanak vele moziba, és mivel baromi látványos egy film, így a nagyvászon sokat adott az élményhez. Ha valaki el tud vonatkoztatni, és nem zárja ki a napjainkba beágyazott görög mitológiát, és az ezzel járó fantasy elemeket, akkor, az bizony kiválóan fog szórakozni. Nálam azért is feküdt ez a téma, mert anno történelemből úgy igazán csak a görögök érdekeltek, szóval most örültem, hogy kapott egy ilyen modern köntöst. A görög istenekről és a mitológiai lényekről pedig abszolút a Herkules sorozat jutott eszembe, ami gyerekkorom kedvencei közé tartozik.

A főszereplővel kapcsolatban voltak kisebb kétségeim, de az első félóra után eloszlott, és korrekt színészsrácot választottak Percy karakterének. Nagyon sokat dobott a hangulaton Glover karaktere, akit Brandon T. Jackson formált meg, és mindvégig hatalmas arc, rengeteg poénnal. Annak viszont örültem, hogy nem tették tipikussá a filmet, és kihagyták Percy és Annabeth (Alexandra Daddario) szerelmi szálát, bár még korban ráérnek vele.

A rendező, vagyis Chris Columbus eddig olyan filmekkel kedveskedett nekünk, mint a Harry Potter, és a Reszkessetek betörők első két része. Lehet, erre fel volt úgy beharangozva, hogy ez lehet az új Harry Potter, és valamennyire a nyomdokaiba is tudott lépni, ami azért is lehetett könnyebbség a rendezőnek, mert van tapasztalata fantasy téren, viszont alig $35 millióval került kevesebbe, mint anno a Harry Potter és a Bölcsek Köve, és pont ennyivel volt gyengébb is.

Egyes ötletek megvalósítása veszett jól visszajött, de azért akad ettől látványosabb film is, és mint újdonság, meg amennyi pénzből készült, teljesen oké volt. Pontjain nem sokat kell gondolkodnom, egyértelműen 10/7-es kategória. Elvileg folytatás(ok)ra lehet számítani, ha beváltja a hozzá fűzött reményeket, és én azt mondom, azokra is szívesen fogok beülni.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Filmnews.hu - Hírek egyenesen Hollywoodból