2011. február 22., kedd

Értékelés: Restrepo

Restrepo

A Restrepo egy Afganisztánba küldött csapat történetét meséli el, akiknek a Korengal völgybe kell menniük, a hadsereg egyik legveszélyesebb küldetésének ügyében. A harcosoknak minden nap a halállal kell szembenézniük, sosem lehetnek benne biztosak, hogy megélik a reggelt. A csapat tagjai azonban így is elhivatottan küzdenek, még ha úgy is tűnik, hogy minden győzelemmel együtt feltűnik egy újabb akadály is.

Mikor már úgy indít egy dokumentumfilm, hogy a National Geographic bemutatja, lehet rossz? Nagyon durván rávilágítanak, hogy ezeknek a katonáknak mi mindent kell elviselniük a túlélés és a helytállás érdekében. Tökéletesen az orrunk elé tárják, hogy ez bizony nem játék, kőkemény háború, úgy, ahogy dokumentumfilmben nem szoktak vele foglalkozni. Egy kamerán keresztül követhetjük az eseményeket, ami először kicsit szokatlan, de egész könnyen hozzá lehet szokni.

Én csak abból tudok kiindulni, hogy paintball közben is baromira figyelni kell, ha nem akarsz meghalni, pedig ott maximum tíz emberrel mentem eddig szembe, és ott nincsenek aknavetők, meg különféle bombák, és mégis baromi nehéz talpon maradni. Úgyhogy bele se merek gondolni, hogy az igazi hadszíntéren küzdők mit érezhetnek, ahol elég egyetlen golyó, és odavész minden.

Igazából részben ezt taglalják nekünk másfél órán át, illetve, hogy a társaidra, és később barátaidra bízod az életed, és mindent felteszel egy lapra a hazádért. A fő helyszín a Korengal völgy, ahol azért a harcon kívül a trauma is jelen van, főleg, mikor elveszítesz egy hozzád közel álló embert. De nem kell mindent komolyan venni, és természetesen ők sem vetik meg a hülyülést, hiszen e nélkül belezavarodnának az ottani helyzetbe. Jó ötlet volt, hogy több oldalról mutatták be, hogy milyen is odakint szolgálni a hazádat. Biztos bennetek is felvetődött a kérdés, miért épp a Restrepo címet kapta a film, és az egyik csapatban szolgáló katona után illették a filmet ezzel a címmel.

Nem sok dokumentumfilmet nézek mostanság, de a katonák beszámolóival együtt ez a legdurvábbak és legrealisztikusabbak közé tartozik. Viszonylag nehéz dolgom van pontozásügyileg, mivel nem ezzel a témával foglalkozok, de azt hiszem egy 10/8 mehet rá.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Filmnews.hu - Hírek egyenesen Hollywoodból