2009. január 28., szerda

Elcserélt életek

Elcserélt életek (Changeling)
Clint Eastwood már megint nagyot alkotott. Ha van rendező, akire mindenképp érdemes manapság odafigyelni, az kétségkívül ő. A hajdani western hős már jó pár alkalommal bizonyította, hogy a kamera másik oldalán is remek, 2004-ben a Millió dolláros bébiért az Oscar díjt is megkapta. És abból ítélve, hogy az Elcserélt életeket 3 Oscarra és két Golden Globe-ra jelölték, joggol gondolhatjuk, hogy ezúttal is jól végezte dolgát. De még milyen jól! Az 1930-as évek elején járunk, a helyszín Los Angeles. Christine Collins (Angelina Jolie) egyedül neveli fiát, Waltert (Gattlin Griffith). Egy reggel Christine munkába megy, elköszön fiától, azonban mikor hazaér, Walter eltűnt. Christine kétségbeesetten kezdi keresni fiát, azonnal értesíti a rendőrséget, ám ott azt a választ kapja, hogy csak másnap tudnak elkezdeni foglalkozni az üggyel. Nagyjából egy hónap múlva a rendőrség Christine munkahelyén jelentkezik, azzal, hogy megtalálták Waltert. Az állomáson azonban Christine rájön, hogy akit visszakapott, nem az ő fia. Azonban ezt hiába bizonygatja, a senki nem hisz neki. Illetve egy valaki mégis, Gustav Briegleb atya (John Malkovich), aki maga is pontosan átlátja a rendőrség korruptságát, és alkalmatlanságát. Christine a sajtónak is elmondja, hogy nem az ő gyermekét kapta vissza, és a rendőrségen is jelentkezik megint, ekkor azonban a pszichiátriára záratják. Briegleb atya eközben talál néhány szövetségest, akikkel együtt kihozza Christine-t, és közben fény derül Amerika történetének egyik legkegyetlenebb gyerekgyilkosságaira. Hamarosan a vádlott is előkerül, és mint megtudjuk két gyereknek sikerült megszöknie tőle. A tárgyalás után egyértelmű az ítélet, akasztás általi halál vár a gyilkosra. Christine pedig igyekszik továbblépni, de sosem adja fel a reményt, hogy visszakapja Waltert.

Összegzés: Clint Eastwood ismét egy rendkívül erős nőt helyez a középpontban, és teremt remek kontrasztokat a korrupt rendőrség és a gyilkos bemutatása által. Angelina Jolie egyszerűen elképesztő a gyermekéért küzdő anya szerepében, ezt a karaktert neki találták ki, élete eddigi legjobbját hozza. A mellékszereplők nem sokat kapnak a történetből, de John Malkovichot azért érdemes kiemelni, neki van is annyi rutinja, hogy a közös jeleneteknél felnőljön Angie-hez.

Értékelés: Rengeteg jót lehet mondani a filmről, rosszat viszont gyakorlatilag semmit. Clint Eastwood tökéletes drámát rendezett (már megint), de ezúttal az Akadémia nem jelölte őt a rendezők kategóriájában. Angelina Jolie viszont ott lesz a legjobb női főszereplők között, és ezért az alakításért a díjat is megérdemli, ez nem kérdés. Legutóbb, ha visszaemlékszünk a 2000-es gálán volt ott jelöltként Angie, akkor meg is kapta a szobrocskát a legjobb női mellékszereplő kategóriában az Észvesztőért. Az Elcserélt életek egy nagyon erős dráma, ami a néző lelkére hat, és aki megnézi, biztos nem felejti el egykönnyen, mert nem mindannapi filmes élményt nyújt. Természetesen 10/10, lenyűgöző alkotás!


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Filmnews.hu - Hírek egyenesen Hollywoodból