2009. január 21., szerda

Tizenhárom

Tizenhárom (Thirteen)
Enyhén zúzós zene, egy ágy, amin két lány ül, és ütik egymást, az egyikük a padlóra esik a pofontól, de a lányok élvezik a játékot. Így kezdődik a Tizenhárom. Aztán négy hónap visszaugrás az időben. Tracy (Evan Rachel Wood) kedves, jó tanuló, szeretni való 13 éves lány, édesanyjával, Mel-lel (Holly Hunter), és bátyjával Masonnel (Brady Corbet) él egy külvárosi házban, és van néhány hozzá hasonlóan kedves barátja. De az élet nem ilyen egyszerű, ugyanis Tracy a suli legvagányabb, legbeképzeltebb és legnépszerűbb lányának, Evie-nek (Nikki Reed) szeretne a barátnője lenni. Evie azonban szöges ellentéte Trace-nek, divatos cuccokban jár, cigizk, drogozik, szexel, és lop is, mint kiderül. Trace viszont mégis megszerzi Evie baráttságát azáltal, hogy egy nő táskájából ellopja annak tárcáját. Ezután a két lány szinte minden idejét együtt tölti, Evie beköltözik Tracyék házába, ahová időközbe Mel régi-új barátja, Brady (Jeremy Sisto) is visszatér a rehabról. És Tracy hamarosan elindul a lejtőn, nyelv-, majd köldökpiercing, drogozás, ivás, szex, és vagdosás. Mert Trace, hogy enyhítsen a gondjain rendszeresen vagdossa a karját egy ollóval. Evie egyébként nevelőanyjával (mint később kiderül, valójában a nagynénje) él, aki hajdanán színésznő és modell volt, most azonban egy bárban dolgozik. Evie-t kiskorában sokat bántották, mindig azok, akiknek vigyázniuk kellett volna rá, így nem csoda, hogy Melben egy tökéletes anyát lát, minden hibájával együtt. Tracy és Mel kapcsolata viszont egyre súlyosabb mélypontokat él meg, Trace ráadásul úgy néz ki évet kényszerül ismételni. Úgy érzi, már csak Evie maradt neki, de valójában ő sem. Mikor Mel vissza akarja Evie-t küldeni nagynénjéhez, a két lány kapcsolata kicsit kihül, de aztán úgy tűnik újra egymásra találnak, de Evie a saját cuccaival (drog, cigi, stb.) lebuktatja Tracy-t, ráadásul azt állítja Trace megverte őt (lásd a film nyitójelenete, illetve a film vége felé szintén ez a rész tér vissza). Tracy ekkor szembesül vele, hogy Evie csak kihasználta őt, és valójában talán sosem szerette.

Összegzés: Egy igazi kultuszfilmmel van dolgunk, ami nem kis botrányokat kavart bemutatása után, és kegyetlen képet fest a tinik világáról, és az önpusztításról. Ironíkus, hogy a film legkiegyensúlyozottabb, és legracionálisabb klaraktere, a hajdan súlyos drogproblémákkal küzdő Brady.

Értékelés: Elképesztően kemény film, semmi finomkodás, egyszerűen a képünkbe vágja, hogy "ez van". Mindenképp kiemelendő a két főszereplő lány, Evan Rachel Wood és Nikki Reed alakítása, pedig ezeket a szerepeket nem könnyű eljátszani. Ráadásul Tracy akármit is tesz, egy percig nem gondolunk rá megvetően, végig együtt érzünk vele, és sajnáljuk, ha valami rossz történik vele. A mellékszereplők nem kapnak túl sokat a filmből, de Holly Hunter és Jeremy Sisto felnőnek a feladathoz, de a két lány alakítását nem tudják megközelíteni, de ez a film úgysem róluk szól. Ráadásul 2003-as filmről beszélünk, Evan 16, Nikki 15 éves volt, ez a film egyértelműen bizonyítja, hogy remek színésznők, és mindenképp számolni kell velük a jövőben és érdemes is odafigyelni rájuk. Nem kérdés, hogy 10/10 a film, hatalmas élmény, ha elkapja az embert, egyes képsorok teljesen belénk vésődnek (például, mikor Tracy az ollóval, majd a pengével vagdossa magát, premier plánban ráadásul). Ugyanakkor nem egy könnyed moziról van szó, meg kell hozzá egy bizonyos hangulat, nem az a jókedvűen nézős film, de, akit megtalál, annak hatalmas élményt nyújt a megnézése.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Filmnews.hu - Hírek egyenesen Hollywoodból