2009. március 1., vasárnap

Vicky Cristina Barcelona

Vicky Cristina Barcelona

Mit tennénk abban a helyzetben, ha -tegyük fel- hölgyek vagyunk, és épp egy barátnőnkkel ülünk egy barcelonai étteremben, miközben odalép hozzánk egy jóképű fiatalember, aki mellesleg festő, és megkérdezi tőlünk, hogy lenne-e kedvünk egy óra múlva Oviedoba repülni vele hétvégére és esetleg szexelni is? Nos Cristina (Scarlett Johansson) igent mond, barátnője, Vicky (Rebecca Hall) pedig vele tart, már csak azért is, hogy vigyázzon rá. A festő neve egyébként Juan Antonio (Javier Bardem), akinek, mint megtudjuk, nemrégiebn volt egy viharos válása szintén festő feleségétől, Maria Elenatól (Penélope Cruz). Cristina azonban gyomorrontást kap, így Vicky és Juan Antonio kettesben tölti a hétvégét, így közel kerülnek egymáshoz, sőt le is fekszenek egymással. A baj csak az, hogy Vicky menyasszony, és épp hozzá készül menni egyszerű, ugyanakkor kedves szerelméhez. A hétvége viszont kicsit elbizonytalanítja a lányt, de mikor vőlegénye bejelenti, hogy Barcelonába jön, hogy ott házasodjanak össze, végül igent mond. Cristina eközben beköltözik Juan Antoniohoz, és komolyan elkezd foglalkozni a fényképezéssel. Csakhogy hamarosan beköltözik Maria Elena is, aki öngyilkosságot kísérelt meg. A három ember között különös kapcsolat alakul ki, és Juan Antonio rájön, Cristinára volt szükségük, hogy működjön a házasságuk. Cristina viszont rádöbben, nem akarja egész életében ezt csinálni, így Párizsba megy, a két festő házassága pedig tönkre.

Összegzés: Woody Allen mindig is szerette megjeleníteni a szerelmet és a szexualitást filmjeiben, és most sem tesz másképp, még Scarlett Johansson és Penélope Cruz között is elcsattan egy csók! De a film nem (csak) ettől lesz jó, számos vicces és irónikus jelenet, és pazar színészi játékok teszik azzá.

Értékelés: Penélope Cruz teljesen megérdemelten kapott Oscart alakításáért, Maria Elena szerepe teljes mértékben rá illik, de a többiekre sem lehet panasz, Javier Bardem meggyőző a kissé elvont és szabad gondolkodású festő szerepében, valamint Scarlett Johansson és Rebecca Hall is odateszik magukat. A film egyetlen hátránya, hogy néha iszonyat lassan halad a történet, és többször úgy érezhetjük, hogy egy helyben állnak maguk a szereplők is. Mindezekkel együtt egyáltalán nem rossz a film, de Woody Allen tud jobbat is, viszont azért mindenképp megéri megnézni, részemről ez 8/10.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Filmnews.hu - Hírek egyenesen Hollywoodból