2009. március 1., vasárnap

Gettó milliomos

Gettó milliomos (Slumdog millionaire)
Képzeljük el azt a képet, hogy egy tábortűz körül ülünk. A fő helyen Danny Boyle foglal helyet, mi pedig körbeüljük őt, és hallgatjuk, ahogy mesél. A mese pedig Indiában játszódik, főszereplője a 18 éves Jamal Malik (Dev Patel), aki az ottani Legyen ön is milliomosban vesz részt, és az utolsó kérdés előtt tart, amikor vége az adásnak, és az ajtó előtt már két rendőr vár rá, ugyanis azzal gyanúsítják, hogy csalással jutott idáig. A kihallgatáson Jamal elmondja, hogy nem csalt, hanem tudta a válaszokat, mert mindegyikkel találkozott élete során. Nem is akármilyen élete során, ugyanis Jamal a gettóban nőtt fel bátyjával Salimmal (Madhur Mittal), és egy lánnyal, Latikaval (Freida Pinto). Miután édesanyjuk meghalt, koldulással próbáltak pénzt szerezni, azonban a főnök csupán kihasználta őket, hogy a gyerekek neki szerezzenek pénzt. Salim és Jamal egy este megszöknek, de a fiú mégis szomorú, hiszen úgy érzi, soha többé nem látja viszont Latikat. A fiúk ravaszságuknak köszönhetően egész jól elboldogulnak, és a sors ismét Jamal útjába sodorja Latikat, de hamarosan megint el kell válniuk. Jamal tudja, hogy szerelme nagyon szereti a Legyen ön is milliomost, ezért jelentkezik a játékban, hátha így ismét találkoznak majd. És talán az is kiderül, hogy csinálta Jamal? A: Ő egy zseni, B: szerencséje volt, C: Csalt, D: Így volt megírva.

Összegzés: Indiában már hoszzú évtizedek óta komoly filmgyártás folyik, az ottani fellegvár Bollywood termeli főképp a mozikat. És bár ezek nagyrésze igen értékes alkotás, mégsem ismertek Európában és Amerikában. Danny Boylenak hála kapunk egy szeletet, nem is csak az indiai filmgyártásról, hanem magáról az országról, a kultúráról és az ott élő emberekről is.

Értékelés: Egy szóval: mestermű. Kicsivel bővebben, egyszerűen hibátlan. Pedig Danny Boyle nem kis fába vágta a fejszéjét, hiszen kit érdekelne egy 18 éves srác, ahogy a Legyen ön is milliomosban játszik? Nos, kiderült, hogy, ha jól van elmesélve, akkor szinte mindenkit. A cselekmény 3 szálon fut, a "valós idő", azaz a kihallgatás, melynek során Jamal felidézi a játékot és a kérdéseket, a harmadik pedig a kérdésekből levezetve Jamal eddigi élete. A szereplők egytől egyig remekelnek, pedig ismert nevet nem találunk közöttük, esetleg Dev Patel mondható annak, aki a Skins című sorozatban játszott. És még ott van mindehhez A. R. Rahman csodálatos zenéje, amiért méltán kapta meg a két zenés Oscart. Ugyan az összesen 8 Oscar kicsit soknak tűnik, de mindemellett a film zseniális, és mindenkinek kötelező legalább egyszer megéznie. 10/10, és köszönjük szépen Danny Boylenak, hogy ezt a mesét elmondta nekünk.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Filmnews.hu - Hírek egyenesen Hollywoodból