2010. május 14., péntek

Értékelés: Robin Hood (Robin Hood – 2010)

A kalandfilm a kitűnő íjász életét mutatja be, aki saját maga megóvása érdekében képezte ki magát. Harcol a franciák ellen Richárd király hadseregében, majd a király halála után Nottinghambe sodorja útra. A város a zsarnok bíró uralma alatt vesztegel, aki irgalmatlan adóterhekkel terheli annak lakóit. Robin szerelmes lesz Lady Marionba, a tüzes özvegybe, aki kételkedik a fák közül érkezett keresztes vitéz szándékait illetően. Szintén hihetetlen a Lady számára, hogy ily jócselekedetet akar végrehajtani, hogy elnyeri a kezét és megmenti a városát a gonosz zsarnoksága alól. Robin bandát toboroz, melynek tagjai nem csak harcra termettek, de nagy indulatossággal habzsolják az életet. Portyáik során a szegényeket kerülik, és a gazdagokat, jómódúakat veszik célba, ezzel ösztönözve, hogy helyre tegyék a bíró igazságtalanságait. Az ország több évtizednyi háború után gyenge, az új király kimerült az uralkodáshoz, ezért ki van szolgáltatva a belső lázongásoknak és a várost érő fenyegetéseknek, így hősünkre és embereire még nagyobb kihívások várnak.

Ridley Scott ismét mutatott valami újat, egy olyan újat, amit még kedvelni is lehet! Nézzük csak bővebben. A rendező már számtalanszor dolgozott együtt Russel Crowe-val, de kosztümös filmek terén, ha jól tudom, ez volt a második a Gladiátor után. Azt tudni kell, hogy én erre a filmre mindenfajta elvárás nélkül ültem be, és titkon bíztam benne, hogy hátha ez a Robin Hood majd fekszik nekem, merthogy alapjába véve nem sorolható a kedvenc kategóriáim közé a kor, és annak szokásai. A története hibátlanul fel lett építve, így azzal kapcsolatban elégedettek lehetünk, és tényleg igaz az a felvetés, hogy jobban megismerhetjük, hősünk eredetét. Akcióban sem kellett hiányt szenvednünk, mert mondhatni, hogy végig pörög a film, ami szintén előnyére válik, bár durván az első felében csak egy gyenge közepes szintet ütött meg, majd egy kisebb holtjárat - de tényleg kicsi, és itt kapunk magyarázatokat - után megindult és feljavult, de erről később bővebben. Ezen túl mindenképpen értékelendő az, hogy Scott-ék egy olyan mozit hoztak össze, melyben nem titkolják, hogy Oroszlánszívű Richárd király sohasem tért vissza a keresztes hadjáratból.

Azt tényleg ki lehet jelenteni, hogy Russel Crowe egész sok helyen megállta már a helyét, és sokszor a forgatókönyvön múlik, hogy szeretjük-e karakterét, avagy sem. Itt az elején kételkedtem benne, úgy értve, hogy talán választhattak volna mást a szerepére, viszont korban és rátermettségben is minden smakkolt, na meg a színészi képességeit se tegnap óta kovácsolgatja. Cate Blanchett megint csak egy olyan választás volt, akinek marha jól állnak a kosztümös filmek, ugye az Aviátor című filmjének köszönhetően egy Oscar-díjon már túl van, szóval neki ezt „gyerekjáték” lehetett eljátszani, és természetesen a legnagyobb hitelességgel láthatjuk őt viszont a vásznakon. Mark Strongot semmiképpen nem hagyhatom ki, valami fantasztikus a fickó, ahogy megtestesíti a gonoszt, ugye a Sherlock Holmes-ban is fenomenális módon játszott, és kíváncsi leszek, mit mutat a Kick-Ass-ben, úgyhogy ezennel elő is lép nálam a kedvenc gonoszok közé.

Nem is húzom tovább a sorokat, mert még rengeteget lehetne róla írni, de azért mondok még egy apró negatívumot, ami bántotta a szemem: Az a jelenet, amikor a várba törnek be, és két lóval nekiugranak a várkapunak, annak vaskos deszkája pedig gyufaszál szerűen törik el, azért ez így vicces volt. Persze csak én akadok fel ilyen apróságon, és hogy miért? Mert alapjában véve nagyon kidolgozott filmen lehetünk túl, törődtek az akcentussal, mely még hihetőbben tükrözte a kort, és egy gyenge közepes kezdésből lett egy erős 10/8 a végére. Na ezért!

  • Magyar bemutató:

8 megjegyzés:

Kóczy írta...

Egyetértek. 10/8 nálam is. Én kicsit több csatajelenetet vártam, de ettől még rendben volt a film.

függő írta...

Hát, azért pár dolgot lehet rá mondani, de hogy kevés csata volt benne, azt éppen nem! Ráadásul ami durva, hogy ha jók az infóim (hétvégén biztosra megmondom), akkor mindössze 130 millió amerikai dollárból készült el, ami egyáltalán nem mondható soknak, tehát korrekt volt :)

Kóczy írta...

Igazán nagy csatajelenet csak az elején volt, meg a végén.
Azért én 130 milló dollárra nem mondanám azt, hogy "mindössze".
Meg ez nagyon relatív dolog. Mihez képest nem mondható soknak? Az "Avatar" 300 milliójához tényleg nem sok. Viszont a "Moon" tavaly 5 millió dollárból készült, ahhoz képest horribilis összeg.

Meg hát amúgy sem attól lesz jó egy film, hogy marha sok pénzből készül. Láttam én már kevés pénzből készült jó filmet, és sok pénzből készült rossz filmet.

moo írta...

sztm nem csatázhatták végig a filmet :) nem mondom h megelégszem annyival ami volt benne, + a közepe valóban gyengébbre sikerült, de végig összeszedett jó kis filmet láthatott a nagyközönség. akit érdekel a téma, az biztosan elégedetten állt fel.

Kóczy, a Moon nevezetű csodát azért ennek akár a közelében is említeni rágalom :D itt a fél keret elment crowe meg blanchet gázsijára :D

függő írta...

Kóczy: az Avatarnál nem tudni pontosan, hogy 300 vagy 500 millióba fájt a film, mert mindenhol mást írnak, úgyhogy azt hagyjuk.

DE: a Moont azt tényleg fölösleges ezen a lapon említeni. A másik, meg ha megnézed a blockbuster időszakban érkező filmeket, akkor szinte mind többe kerül, ha nagyobb látványt akarnak mutatni, és ahhoz képest, valamint a nevesebb színészekhez képest mondom azt, hogy nem költöttek túl sokat rá!

Visszatérve a Moon 5 millájára, ami nekem nem jött be, ellenben a Paranoramal Activity-vel, ami mindössze 15,000 dollárból készült... és akkor mennyire is horibilis az az 5 milla is? :D Vagy ott van a Fűrész első része, ami 1,2 millióba került és mondjuk nekem 100x jobban bejött, ahhoz képest is de sokat költöttek a Moon-ra:P

Kóczy írta...

@moo: Én sem vártam, hogy végigcsatázzák a filmet, csak ennél kicsit többet. Ennyi.

A "Moon"-t nem lehet összehasonlítani jelen post témájával, nem is ez volt a cél, csak példának hoztam, hogy 5 millióból is lehet jó filmet csinálni, nem kellenek feltétlenül 100 milliók hozzá.

Persze nyilván egy kosztümös kalandfilm nem jön ki annyiból. Vagy lehet, hogy kijönne, csak nem Russell Crowe-val meg Cate Blanchett-el. :)

@függő: Én úgy tudom, hogy 300 millió volt maga film, a többi meg a marketing. Így jön ki az 500 milla.

A "Paranormal Activity"-t én nem láttam még, de eddig úgy 90%-ban rossz véleményeket hallottam róla, majd egyszer sort kerítek.

A "Fűrész" első része zseniális volt, a második még nagyon jó. Utána a negyedik volt még, amibe tényleg akkorát csavartak a sztorin, hogy csak na. A többi egyszer nézhető. Nekem az 5. tetszett a legkevésbé.

Amúgy éppen ezért mondtam, hogy minden csak viszonyítás kérdése. A 100 millióhoz képest semmi az 5 millió, ahhoz képest meg semmi a 15 000.

függő írta...

Hát ja, de most aszondanák tegyek ki 15.000 dollárt, bajba lennék :D

Paranormal Activity-t mindenképp nézd meg, nem nagy szám, épp ezért jó!

Fűrészből nekem a második résszel volt bajom, na meg most azzal, hogy ráálltak az epizódgyártásra, és évi 1 rész, és mind cliffhangeres véget ér... :)

Kóczy írta...

Az "epizódgyártás" nem lenne rossz, csak kicsit már túlcsavarták a sztorit, ha lehet ilyet mondani. (Ezt főleg az 5. résznél éreztem, a 6. már egy fokkal jobban tetszett.)

Megjegyzés küldése

Filmnews.hu - Hírek egyenesen Hollywoodból