2010. július 24., szombat

Értékelés: Solomon Kane (Solomon Kane)

Solomon Kane

Kane (James Purefoy) egy XVI. században élő katona, aki szembesül vele, hogy kegyetlen tettei révén az örök kárhozat vár rá, ezért meghozza a döntést, miszerint jó útra tér. Csak hogy nem olyan egyszerű az élet. Letelepszik egy időre Anglia egy falujában, de ezt a helyet is el kell hagynia, mert itt is kezd úrrá lenni az átok, amivel sújtva van. Kalandos útja során egy család menti meg a haláltól, akiket elkísér egy darabig, de bajba kerülnek, és a gazda lányát elragadja a gonosz. Sötét erők fenyegetik országát, így nincs más választása, újra offenzív harcba kell állnia, és ha megmenti a lányt, talán megmenekül lelke a pokoltól.

Sosem gondoltam volna, hogy pont a Solomon Kane lesz az a film, amire azt mondom, hogy überzsír volt! Pedig így van, és élő példa, hogy viszonylag kis költségvetésből is ($40 millió) lehet kalandos akció-sci-fit csinálni. Engem abszolút megvettek vele, pedig már azt is tudjátok a Robin Hood írásomból, hogy ezt a kort kimondottan nem részesítem előnyben. Bejött továbbá a korábrázolás, a fényképezés, a realitás, már amennyire lehet reális egy fantasy-elemekkel felpumpált kalandfilm. Most így hirtelen abba gondoltam bele, hogy ha a jövőre érkező Conan is hoz egy ilyen szintet, én már elégedett leszek. Michael J. Bassett rendező nem csak a dirigálási munkálatokban vette ki részét, hanem a forgatókönyv írásában is segédkezett, és már több filmjét jelölték különféle díjakra, amikkel pár trófeát be is zsebelt. Többek között ezzel két díjat is a Fantasporto-n.

Pozitív dolog, hogy az első képkockák már csatával indítanak, ráadásul marha látványos cuccot hoztak össze, effektekben sincs hiány, és nincs tele gagyi megoldásokkal sem. Mindenképpen magasabbra emelik a filmet az előbb említettek, továbbá több helyen meglepetést okozott, mert egyszerűen ki nem néztem volna belőle, hogy ilyenre is képes. A helyszínek is nagy jelentőséggel bírnak, a csodálatos tájakat Prágának, Angliának és Csehország egyes vidékeinek köszönhetjük. Kiváló választás.

A főszereplő végig ismerős volt valahonnan, aztán idő közben ugrott be, hogy hé, ez itt Teddy Rist megformálója, azaz James Purefoy, akit a tavalyi NBC sorozatából, a The Philanthropist-ból kedveltem meg nagyon! Mondjuk, ha a filmben szereplő lényeket nézzük, mind egytől egyig gondosan kidolgozott, és nem sugall gagyiságot, de a végén megjelenő ördöggel elvitték magukat, úgyhogy még jó, hogy csak pár perc erejéig szerepelt. Valahogy nem is pocsék volt, hanem csak szimplán nem odaillő.

A közepét egy kisebb hullámvölgy érte el, de szerencsére nem tartósan, ám a kor hangulatával viszont nagyon profi módon át volt itatva minden perce. A végén több sötét titkok kerül a felszínre, amivel picit javít az összképen. Nem is húzom tovább a sorokat, egy erős 10/7 lesz ez nálam. Jó hír továbbá, hogy James Purefoynak bejönnek az ebben a korban játszódó filmek, ugyanis, mint írtam is, láthatjuk őt hasonló szerepben az Ironclad című filmjében.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Filmnews.hu - Hírek egyenesen Hollywoodból