2010. december 19., vasárnap

Értékelés: Üvegtigris 3

Üvegtigris 3
Egy fogpiszkáló, egy lövés, egy megkeseredett orvos és egy jókor érkező luxuskocsi - ennyi elég, hogy Lali meghozza élete nagy döntését: mindent maga mögött hagy és lelép. Az Üvegtigris váratlan vendége, Feri, a budapesti sztárügyvéd - bár nem tervezte -, a büfénél marad, míg Lali - bár nem tervezte -, az ügyvéd Bentley kabriójában marad. Elindul egy őrült nap, az álomautóra azonnal felfigyel az álomnő, Lali játszani kezdi a nagymenőt, és elkezdődik élete legnagyobb kalandja, élete talán legjobb nőjével, sőt nőivel. De vajon mi történik, ha Laliról kiderül, hogy nem nagymenő és találkozik a feleség, a szerető, a majdnem szerető és a majdnem vízvezeték-szerelő? Mi történik, ha barátai Lali után mennek, hogy megmentsék Feritől, akit egy időre elnyelt a Tigris? Mire számíthatnak, ha Feri mégis kiszabadul és kiderül, hogy Lali - tudtán kívül - magával vitt valamit, ami sokkal fontosabb, mint a kocsija? Lali élete mindenképp nehéz lesz, akár a Tigrisen innen, akár a Tigrisen túl.
Tódulnak rá az emberek, vagyis mondhatni magyar kultuszfilmmé nőtte ki magát az Üvegtigris, ami immáron trilógia. Úgy tűnt, ez nekem moziban kimarad, de a sors úgy hozta, hogy megnéztük, méghozzá 13-an, ami nagyban hozzájárult a szórakozáshoz. Rudolf Péter megcsinálta, és harmadjára összekapta a csapatot a nagyon gyenge és végén unalomba fulladós második rész után, aminek kimondottan örülök, és ezen kívül magyar színészek között az egyik legjobbnak tartom. Meglepően jó történettel álltak elő, és végre nem egy helyszínen játszódnak az események, ami mindenképpen előny, és ha azt nézzük, hogy harmadik rész, akkor mindenképpen méltó folytatásról beszélhetünk.
A poénok ütöttek, mint az ipari áram, igazi magyaros marhaságok, és volt is belőle elég, bár a végére elfogyatkozott, de ezzel már nem rontottak az összképen. Rengeteg olyan beszólás helyet kapott benne, mint az első részben, amikből haveri társaságban lehet majd idézni és röhögni rajta. Lali barátai hozták a szokásos formájukat egy rakat poénnal természetesen, viszont igazán kellemes meglepetés volt Kamarás Iván, aki jó szerepet kapott, plusz nagyot alakított, ha magyar viszonylatban nézzük. Szabó Erikáról már szerintem a bemutató környékén lehullott a lepel, nekem a Barátok közt ugrott be egyből, - amit már öt éve nem nézek – és nagyjából azt a szintet hozta most is. Kamarás Iván karakterének feleségét és szeretőjét alakító két színésznő a maguk módján szórakoztató lett, bár nagy alakításra nem volt szükség.
Látszik, hogy ezt a részt már komolyabban gondolták, mint az előzőt, mert korrektebbül felépítették szerkezetileg, plusz egy kis lóvét is fektettek bele, aminek köszönhetően eljutunk több helyszínre, kapunk egy szép luxuskabriót, egy puccos kérót és hajót, ahol aprítanak a mi kis hőseink.
Ennyi pozitívum mellett mégis néha olyan laposnak éreztem a hangulatot, tipikus magyar filmes vonás, amitől itt sem tudtak elszakadni, de legalább a szórakozásfaktora kimenti ebből a mélyvízből valamennyire. Azt hiszem, hogy magyar filmhez mérten egy 10/7-et megelőlegezek neki, mert adta a maga módján, de biztos, hogy most sok lenne egy újranézés.

14 megjegyzés:

Névtelen írta...

Még mindig rosszul pontoz a tisztelt kritikus, a matematika biztos nem volt az erőssége, pedig ez 2. osztályos anyag általánosban.
A 10/7 = 1.43, azt jelenti, hogy egy 7-es skálán 10 pontot ad, azaz 100% fölöttire értékeli a filmet.
Ha egy 10-es skálán ad 7 pontot, akkor: 7/10 a helyes értékelés (7/10 = 0.7 = 70%).

Névtelen írta...

Milyen érdekes, hogy eltűnt a korábbi hozzászólásom...
Nyilván a filmkritikus nem bírja a kritikát...

függő írta...

Miről beszélsz? :) többen jelezték, hogy nem jelenik meg a hozzászólás, amivel nem tudok mit tenni, mivel nem az én bajom. Írd csak le nyugodtan még1x, ha nem off akkor úgyse törlöm.

függő írta...

Spambe került, biztos nem tetszett az oldalamnak, és csak hogy tudd, épp rally-n voltam ez időben.

No, témára visszatérve. 1=nem kritika, hanem vélemény.
2=lehet matematikailag igazad van, de ez full hidegen hagy, és itt arra gondolok, csak hogy szájbarágjak, akkor már: tízes skálán hét pont.

Extra kérdés: miért kellene mindig a tömeget követnem? :))

SATC írta...

Amikor vki azt mondja h tízes skálán hetes, annak semmi köze a százalékhoz!!! Amúgy sem matek órán vagyunk :D
Jah és mellesleg megcsípett egy cecelégy???

Névtelen írta...

hehe, látom unatkoztál :) nincs más amibe esetleg belekötnél? nem tom hogy vagy vele, de ez marhára nem az osztásról szól sztm. És ahogy kiejted 10es skálán 7es pont jó a sorrend. Mostt, hogy / jel van hát istenem... lehetne az pillangó vagy szivecske is... pff

Kóczy írta...

Egyszer még megérjük, hogy a betűtípusba is beleköt valaki...

függő írta...

Nem tudom az ilyen emberek mit éreznek, fáj, hogy van egy kis oldalam? Vagy tényleg nemtok mire gondolni :)

Mellesleg: azért jó, hogy a filmről van szó XD. Nem off a téma, és tényleg mindent kitörlök, én már csak ilyen vagyok :)

Névtelen írta...

Pffffff... :D Kinyitották azt a bizonyos házat! :D

függő írta...

Hirtelen azt hittem, a kedves kommentelő ad nekünk választ a teóriájára. :))

Névtelen írta...

Nézzétek, az íráshoz különböző karaktereket, szimbólumokat használunk, amiknek jelentésük van, így értjük meg egymást. Ha mindenki szabadon, saját értelmezésében használná, akkor nem értenénk meg a másikat.
Ha pl. én az "üvegtigris"-t "óbrzohtod"-nak írnám, mert "nem a tömeget követném", akkor senki sem értené meg, hogy miről írok, ha pedig "zimmerferi"-nek írnám, akkor mindenki egy másik filmre gondolna.
A 10/7 ("tízperhét") az egy hányados és azt jelenti, amiről korábban írtam. Nem jelenti azt, hogy "tízből hét" (10-7, amit egyébként össze lehet keverni a 3-mal is).
Amikor egy skálán értékelsz, akkor százalékosan értékelsz, akár hiszed, akár nem.
Ezért a helyes értékelés: 7/10.

Amúgy semmi bajom az oldallal, nem rossz. Mondjuk nekem az Üvegtigris 3 jobban tetszett, mint neked, de én elfogult vagyok...

Sanyiii írta...

Te most ugye tudod, hogy hülyeségeket beszélsz? "óbrzohtod"? Ne viccelj, ez így jó reggeli poénnak :)

Amúgymeg neked is lehet annyi logikád, hogy nem 7-es skálán adott neki 10-et :DD

Névtelen írta...

Még mindig nem érted, igaz?
A 10/7 ("tízperhét", tízheted) NEM jelenti azt, hogy 10 pontból 7-et ad, ha tetszik, ha nem.
Nem én találtam ki.

függő írta...

Na itt most ezt hagyjuk abba, eddig ~200 filmet így osztályoztam, ezen túl is így lesz, ha helyes, ha nem :) egyébként én értem mire célzol.

Kommentek lezárva!

Filmnews.hu - Hírek egyenesen Hollywoodból