2011. április 10., vasárnap

Értékelés: A mestergyilkos (The Mechanic)

A mestergyilkos

Arthur Bishop (Jason Statham) profi bérgyilkos, aki szigorú szabályok szerint él, és mindig tiszta munkát végez a célpontok likvidálása során. A munkája professzionális tökéletességet kíván, és azt, hogy érzelmileg maximálisan függetleníteni tudja magát; Bishop pont ezen képességek miatt számít a legjobbnak szakmájában. Amikor azonban megölik Harryt (Donald Sutherland), Bishop mentorát, és egyben jó barátját, Bishop nem tudja szétválasztani a munkáját és az érzelmeit. Saját magának szabja meg a következő feladatot: meg kell találja azokat, akik Harry haláláért felelnek. A küldetés tovább bonyolódik, amikor Harry bosszút forraló fia, Steve (Ben Foster) is feltűnik, hogy elsajátítsa Bishop szakmájának fortélyait. Bishop mindig egyedül dolgozik, de nem tudja visszautasítani Harry fiának ajánlatát. A hidegvérű bérgyilkos maga mellé veszi a lobbanékony tanítványt, és különös kapcsolat alakul ki köztük. Miközben egyre közelebb kerülnek a célpontjukhoz, a háttérben egyre komolyabb ármánykodás bontakozik ki, és a veterán problémaelhárító és új társa maguk is problémává, célpontokká válnak…

Jason Statham és az akciófilmek. Néha összejön. Néha nem. Most fogjuk rá, hogy működött a mechanizmus. Már többször elhangzott, hogy az 1972-es Charles Bronson féle feldolgozásáról van szó, amit nem láttam, szóval nem tudom, hogy remake-ek közt mennyire állja meg a helyét, de azt tudom, hogy a mai gyenge akciófilmektől valamivel erősebb. Statham napjaink egyik legnagyobb-legjobb akciószínészének nevezheti magát, akinek filmjei a legtöbb esetben bejövősek, pláne, ha a Tomb Raider rendezője, Simon West irányítja.

Bár ennyire azért nem rózsás a helyzet, mert ugyan akcióval indítanak, és mondhatni csak néha untam magam, de egy része ennek is csak mondvacsinált akció. Jó ideig csak így ímmel-ámmal hősködnek, amit úgy értsetek, hogy kapjuk az adrenalint az arcunkba, de mégis kicsit visszafogottnak éreztem. Egyedül a vége felé abban az utcai buszos-kamionos zúzós jelenetben szállították azt a színvonalat, amit végig kellett volna, és akkor egy szavam nem lett volna erre a részére.

Tetszett a fényképezés, és az éjszakai élet színvilága, aminél néha felfedezhető egy kis sárgás hatás, ami mellé jön még a különös, régies hangulatú zene, és így tökéletesen olyan hatást értek el, mintha tisztelegni akartak volna a régebbi filmek, esetleg az eredeti előtt.

Jason Stathamet feljebb félig-meddig kitárgyaltam, és tényleg iszonyat jól állnak neki az ilyen figurák, egyszerűen ért a szórakoztatáshoz, mert ő aztán tényleg remekelt a filmben. Donald Sutherland sajnos kevés szerepet kapott, de érkezik helyette a fiát alakító Ben Foster, akinél már akadtak bajok. Foster karakterének az a nagy baja, hogy elég beképzelt, és túl komolyan veszi a szerepét, ráadásul menőnek hiszi magát, csak épp szegénynek nincs mire, mert egy profi bérgyilkostól hirtelenebb és forrófejűbb.

Az elmúlt években készült néhány bérgyilkosos film, és nem mondom, hogy ezzel mellényúltak, de nem vagyok benne biztos, hogy szükséges volt bántani az eredetit. Szintén előállt egy olyan helyzet, mint A negyediknél, hogy az utolsó félóra szállította azt a színvonalat, amire mindvégig vártam, így megkapja a halvány 10/7-et, de Tomb Raider és Con Air minőséget nem kell tőle várni.

  • Magyar bemutató:

3 megjegyzés:

Kóczy írta...

10/7 részemről is. Simon West két legjobb filmje szerintem is a Tomb Raider meg a Con Air voltak.
Ennek nem láttam az eredetijét, de ez jó volt. Ráadásul rövid, úgyhogy nem voltak felesleges üresjáratok.

függő írta...

Tomb Raider tényleg ász, de a Con Air simán fölé emelkedik, amennyire emlékszek a régi időkből, amikor vagy 3-4x tuti láttam. Én nem szánom rá magam az eredetire, nem csippantom a főszereplőt. Egyedül Az olasz munkát néztem meg így régiek közül, na nem azért nem ülök le ennek az eredetije elé, mert nem szeretem a régi filmeket.

Kóczy írta...

Én sem tervezem, hogy mostanában nekiülök az eredetinek. Bár állítólag érdemes megnézni.

A Con Air-t vagy hússzor láttam. :D

Ha már Tomb Raider, akkor kicsit OFF jelleggel (mármint ehhez a post-hoz OFF)

Ugye régóta pletykálják, hogy lesz űj rész, ami reboot meg új főszereplő. Nem tudom, mit mondjak. Szerintem Angelina Jolie nagyon jó volt a szerepben, és nem tudom, kit tudnék elképzelni helyette.

Egyébként a britek pár éve csináltak egy közvéleménykutatást, hogy ha már egyszer Lara Croft angol, akkor mi lenne, ha most egy brit színésznő játszaná el. Ők akkor Kate Beckinsale, Michelle Ryan és Keira Knightley nevét említették. Hát...ha őszinte akarok lenni, én egyiküket sem tudom Lara-ként elképzelni. (Még úgy sem, hogy Michelle Ryan iránt nem kicsit vagyok elfogult, és tudom, hogy fizikálisan tökéletesen alkalmas lenne a szerepre. És igazából elsők között rohannék a moziba, ha vele csinálnának egy TR filmet. :) )
De persze ez csak felvetés, hiszen biztos, hogy a három színésznő közül egyikük sem lesz a következő Lara Croft.

Na, de akkor ki? Hát...ha őszinte akarok lenne, szerintem az lenne a legjobb, ha mégis meghagynák Angelina Jolie-t.

Na, mindegy, majd meglátjuk. Bocs az OFF-ért. :)

Megjegyzés küldése

Filmnews.hu - Hírek egyenesen Hollywoodból