2012. május 25., péntek

Értékelés: Men In Black - Sötét zsaruk 3 (Men in Black 3)

MIB3_Hu_2sht

J ügynök (Will Smith) és K ügynök (Tommy Lee Jones) diadallal visszatér… a múltba. J 15 éve védi bolygónkat az univerzum mocskától, és látott már néhány furcsa dolgot, de egy csápos, kocsonyás, nyolckarú lényt sem tart olyan érthetetlennek, mint szűkszavú kollégáját, K-t. Amikor utóbbi eltűnik, sőt, egy időhuroknak köszönhetően úgy tűnik, hogy talán sosem létezett, hű társa mégis jelentős kalandra vállalkozik, hogy megmentse. Visszatér a múltba, hogy az eredeténél leplezze le azt a földön kívülről irányított konspirációt, amely megpróbálja újraírni az emberi történelmet. A szolgálati időgép 1969-be, New York-ba repíti, ahol összefog az ifjú, de máris pókerarcú K-val (Josh Brolin). Csupán 24 óra áll a rendelkezésükre, hogy helyrezökkentsék az időt: a tét K élete, az ügynökség sorsa és az emberiség jövője.

1969, és ragyogóan működik ez a korszak a nagyvásznon, nincs kecmec, mostanság az egyik legjobban megteremtett múltba utaztatós film a MiB3. Ismét Barry Sonnenfeld rendezett, mint már korábban két alkalommal, és megy ez neki, azt kell mondjam, pedig volt egy olyan satnya érzésem, hogy kiégett franchise már ez, de sikerült bebizonyítani az ellenkezőjét. Szóval szerettem az első két filmet, de elvileg valahogy kicsit nehezen veszi be a gyomrom ezeket a földönkívülieket, viszont sikerült elérniük, hogy néhány percnyi idegenismertetés után önfeledten szórakozzak. Manapság ezt egyfajta művészetnek nevezhetjük, mert úgymond 'beleplántáltak a film történetébe'. Szó szerint. Nagy mák, hogy sohasem a komolyságáról volt híres a széria, és ez lenne az egyik mozgatórúgója, amitől olyan gördülékenyen működik, na meg Will Smith.

Eredetileg úgy volt, hogy a sima változatra megyek, de végül 3D lett belőle, amit így utólag nem bánok, mert a film közben teljesen élvezhető, viszont ahogy elhagyod a mozitermet, a 3D is megy a levesbe. Tíz perccel később egyetlen jelentet nem bírtam felidézni, ami ütött volna, pedig bőven vannak emlékezetes pillanatai - csak épp humoros és más szemszögből nézve.

Egy sokadik rész nem mindig szokott működni, és a történet pajzsán bőven találhatunk réseket, meg bla bla. Lényeg a lényeg, hogy hiába sokak munkája a forgatókönyv, mégis egy olyan történettel álltak elő, ami izgalmas, és egy élettel teli időszakba vezet vissza minket, ahol azért egyes kütyük miatt megkérdőjelezi az ember, hogy tényleg 1969-et írunk-e. Jelentem, jók a zenék, nagyon bírom az akkori ruhastílust, a felcsendülő muzsikát, a menő oldschool verdákat, na meg ami nem épp abból a korból származik, azt az egykerekű járgányt, amit az egyik poszteren is láthattunk, amint J ügynök lovagolja.

Will Smith nélkül nem lenne ennyire szórakoztató, konkrétan ő viszi az egészet a hátán a hülye dumájával, az idióta grimaszaival, és basszus, annyira jól adja vissza ezt az űrlényzsaru figurát, hogy szinte biztos, hogy hiánya pótolhatatlan lenne. Josh Brolin nem picit remekel a fiatal K ügynök szerepében, és elkélt már neki egy normálisabb film is, mert hát neki is van mit a tejbe aprítania. Tommy Lee Jonesról rosszat nem tudok, illetve van itt egy kis apróság, amit a spoilermentesség miatt kihagynék, de nem mint színésszel van vele bajom, hanem a karakterével, és nem jellemügyileg. Lényegtelen, esetleg kommentben kidumálható, ha érdekel valakit.

Negatívumokból elég keveset tudok felhozni, de nekem néhol megült egy kicsit, és amikor J ügynök nem gondoskodott, hogy felfelé kanyarodjon szánk vonala, egy-egy pillanatra nem tudtam magammal mit kezdeni. Ez nem óriási hiba, főleg, hogy a MiB3 nem szerepelt várólistán, de úgy voltam vele, hogy most vagy soha. Összességében kellemes csalódás, sokat nevettem, és remek, hogy láthattam azt a kort a nagyvásznon, amelyet olyannyira szeretek - a '20-as évek mellett nyilván. Hogy pontokban mit mondok rá? Mondjuk egy erősebb 7/10-et. Középtájon még a nyolcas is megfordult a fejemben, de apróbb dolgok miatt kicsit lejjebb adtam végül. A Back in Time elhelyezésétől féltem még egy kicsit, de elég ötletesen oldották meg, szóval no para.

10 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kíváncsi vagyok én is a filmre, de megvárom dvd-n, mozijegy árát nekem nem éri meg. Will Smith remek színész, nagy kedvencem. Az előzetes viszont számomra nem volt megnyerő, kevés volt ahhoz, hogy meggyőzzön arról, hogy nagy vásznon kell látnom.

"Kellemes csalódás" - ilyen nem létezik. A csalódás negatív, míg a kellemes egy pozitív töltetű szó. Körülbelül olyan, mintha azt mondanád: finom szar.

Névtelen írta...

Én is inkább DVD-n nézem majd. Az első meg második rész annyira nem kötött le, viszont erre most kíváncsi vagyok. Fogalmam sincs miért, talán sztori miatt.

Inzume írta...

Én is félve ültem be a moziba. De tetszett. Nagyon is. A második részt biztosan leveri, mind történetileg, mind karakterileg. Én nem bántam meg a 3D-re kiadott pénz. Sokat nem tett hozzá, de élvezhető volt.

Josh Brolin nagyon jól hozta K ügynök fiatalabb énjét. Illetve, én csak azt nem értettem, hogy K ügynök miért is lett _ennyire_ mogorva, mint anno. Kicsit karakteridegen volt. Tehát én ajánlom mindenkinek. Az pedig erős túlzás, amiket olvastam más oldalakon, hogy ez a film a MiB meggyalázása.

(A "kellemes csalódás"-hoz meg annyit tennék hozzá, hogy lehet nem helyes, de használjuk. Igen, helytelenül, de mindenki tudja, hogy mit jelent.)

Névtelen írta...

Igen, kellemesen csalódni valamiben az, hogy rossz előérzeted volt vele kapcsolatban, aztán nem ez igazolódott be később: magyarul, a film esetében, nem rossz, hanem jó volt. :D

huamax írta...

Nem tudom, valamiért én is "idegenkedek" ettől a filmtől, de ez után lehet bepróbálom én is.
Az egyébként mennyire igaz, hogy 300 millió $-t invesztáltak bele? És ha igaz, akkor látszott?

függő írta...

Névtelen 10:56
Asszem korábban is figyelmeztettél erre, a helyesírásra odafigyelő blogger vagyok, és több évtizeddel ezelőtt elfogadott kifejezés volt, ami mára elemezve lehet rossz, de még mindig elfogadott, avagy nem szoktak ilyenekbe belekötni. ;)

Névtelen 11:27
Tényleg nem volt rossz moziban, kimondottan élveztem.

Inzume:
Na, örülök akkor, hogy mégis beültél, annak meg pláne, hogy tetszett is. A 3D úgy-úgy, ahogy írod. Igen? Máshol ilyeneket írnak? Hagy tegyék. 1: ezért (is) nem olvasok magyar oldalakat, 2: külföldit sem, de még csak beleolvasni sem szoktam a film előtt, utána meg már nem érdekel. :D

Névtelen 15:02
Úgy látom, akkor ezt is megbeszéltük... :)

huamax:
Hát nem voltál egyedül, engem az előzetes sem fogott meg...
Egyelőre nem tudok pontos számot mondani, és lehet, hogy sokat költöttek rá, de azt túlzásnak tartom... Vasárnap írok biztosat. :)

Névtelen írta...

Kellemes csalódás? Te képes vagy csalódni valamiben, ami kellemes érzéssel tölt el? Sajnos helytelenül használják a kifejezést, amely egyszerűen nevetséges szóösszetétel. Ha belegondolsz te is rájössz, hogy butaság. Kellemes meglepetésnek hívják, mikor másra számítottál, de a végeredmény pozitív érzéssel tölt el.

Cax írta...

Nekem nagyon tetszett a film. Nem egy olyan agyeldobós blockbuster, hanem egy sima hétvégi kikapcsolódás.
Hozza a jól megszokott Men in Black szintet. A jópofa űrlényeg külön bejöttek és volt egy-két vicces jelenet is.

Ja és észrevettem, hogy amikor felszáll a rakéta akkor pont középen lobog a Magyar zászló :D

reea írta...

Kicsit lemaradtam, de csak megnéztem én is. :) Nagyon tetszett, és a legtöbb dologban osztom a véleményed is... Öööö... Valami zavar van az erőben :D, de azért összességében nálam magasabb pontot ért el.
Alighanem szentimentálisabb vagyok. :D Semmiképen nem megcsúfolása a sorozatnak. Éppen hogy remek folytatása... az első résznek. :) Most már tudjuk, hogy mit képtelen szavakba önteni K ügynök, aki egy fokkal komorabb lett az előzményekhez képest, de mit csodálkozunk ezen? A kor haladtával ez teljesen ésszerű reakció. ;)
Szerintem megérte a mozijegy árát. :)
Nyelvtani kérdésekbe meg talán nem kéne nyilatkoznom, de a magyar nyelv tele van oximoronokkal, semmi gond nincs a kellemes csalódással. Elfogadott szókapcsolat és mindenki érti mit jelent. Uff :)

függő írta...

Egy-egy részen kimondottan unatkoztam, de nem sok ilyen volt, szóval lényegében egy 8-ast is kaphatott volna, de nem éreztem, hogy ez valóban tudja az előbb említett pontszámot.

Hm... van hát, és nincs velük baj...

Megjegyzés küldése

Filmnews.hu - Hírek egyenesen Hollywoodból