2012. augusztus 31., péntek

Értékelés: The Expendables - A feláldozhatók 2 (The Expendables 2)

The Expendables - A feláldozhatók 2

A feláldozhatók visszatértek, és ezúttal személyes ügyről van szó... Barney Ross (Sylvester Stallone), Lee Christmas (Jason Statham), Yin Yang (Jet Li), Gunnar Jensen (Dolph Lundgren), Dézsma (Randy Couture) és Hale Caesar (Terry Crews) újra együtt vannak, sőt két taggal, Billyvel, a kölyökkel (Liam Hemsworth) és Maggie-vel (Yu Nan) még bővülnek is, amikor Mr. Church (Bruce Willis) összetrombitálja a csapatot egy látszólag egyszerű melóra. Barney és régi vágású zsoldosai könnyen jövő dohányban reménykednek, ám amikor csúnyán félremennek a dolgok, és egyiküket brutálisan meggyilkolják, a feláldozhatók bosszút esküsznek. Hiába járnak idegen területen, ahol minden ellenük dolgozik, a revánsvágytól fűtött társaság elszántan zúzza-tizedeli az ellenséget, és közben az idővel versenyt futva egy váratlan veszélyt is el kell hárítaniuk, hiszen 2,7 kg tiszta plutóniummal már a világ egyensúlyát is meg lehet borítani. Mindez azonban semmi ahhoz képest, amire az az aljas figura számíthat, aki lemészárolta a testvérüket. Mert ekkor vetik be csak igazán magukat a feláldozhatók…

Nocsak, nocsak, Simon West újra önmagára talált? Merthogy régebben nagyszerű filmeket rendezett, de az utóbbi éveket inkább nem hántogatnám fel. És ha már itt tartunk: A klasszikus mindent visz. Úgy gondolom, ezzel sok mindent elmondtam, és mindenkit megnyugtatok, akik féltek a folytatás okozta csalódástól, hogy nem kell, mert épp annyira tökös akciófilm, mint az első rész. Sylvester Stallone ugyan a rendezői székbe nem csücsült vissza, de a forgatókönyvírásban részt vett társ-tollforgatóként, ami azért nem kevés, valljuk be. Kicsit olyan érzésem van, hogy Simon West csak a nevét adta ehhez a filmhez, és igazából Stallone-é a dicsőség, vagy csak megtanította Westet rendezni. Haha. Iszonyatosan tartottam tőle, hogy csak egy fölösleges folytatásfilm születik, de nagy szerencsénkre nem így lett, és folyamatosan éreztem a nyolcas színvonalat, de a második felére olyannyira beindult az akciógépezet, hogy a határ a csillagos ég. No de ne szaladjunk ennyire előre, mert bőven akadt benne olyan jelenet, aminél komolyan elkezdtem aggódni. Enter.

Nem lett volna ennyire ütős, ha egy agyatlan, 'mindig lőnek, de sohasem töltenek' akciófilmmel állnak elő, mert ez már manapság kevés - legalábbis számomra -, amitől jó az EX2, az nem más, mint a szereplőgárda, persze nyilván a sztorit is jó irányba vitték el. Még mindig olyan érzés fogott el, mintha egy nyugdíjas találkozóra került volna sor, csak épp az a vicces, hogy ezek a fáradt vénemberek a fiatalabb korosztályt földbe döngölik folyton. Muszáj, Chuck Norris-szal kezdenem, mert ha nem, végeláthatatlan következményei lehetnek, amit ti sem akarhattok. Chuck Norris egy igazi legenda, de amivel a legjobban telibe trafáltak a készítők, hogy emellé még volt humorérzékük, és ugyan komolyan tálalták, mégis szarkasztikusan viccesnek hatott. Akivel még kőkeményen megleptek, az nem más, mint Jean-Claude Van Damme, aki hihetetlenül jó rosszfiú. Méghozzá a rosszfiúk vezére, és annyira hitelesnek bizonyult szerepében, hogy mondhatni lenyűgözött. Ősidők óta nem láttam filmben szerepelni, de nagyon kellemesen hatott ezúttal, és hát a végén a verekedős jelenete, végleg megkoronázza az egészet. Liam Hemsworthről hasonlóan jó véleménnyel vagyok, és illett a sok vén csóka közé, pontosan azt a figurát életre keltve, akik a csapat többi tagjai is lehettek egyszer hajdanán. Bár egy kicsit kiszúrtak vele, de ebbe nem mennék bele jobban, fogjátok érteni, mire gondoltam. Arnold Schwarzenegger is végre nagyobb szerepet kapott, és halálosan vicces, amit művel, amit ezúttal pozitív értelemben értsetek. Főleg, amikor a végén belöki a Rambós, Die Hardos szöveget, ott szakadtam a röhögéstől, pedig… Bruce Willis lényegében dettó, és komolyra fordítva a szót, jól áll neki az öregedés, de azért néha neki is sikerült mostanság belenyúlnia egy-egy gyengébb szerepbe. Nan Yu női fronton képviseli a feláldozhatókat, de valahogyan benne sem kételkedtem. Scott Adkins-t viszont annyira nem komáltam, valahogy olyan kis pattogó semmirekellő alaknak tűnt, akitől ugyan mindenki fél, és harcban is kemény, de nála valami nem smakkolt.

Ami pedig az akció részét illeti, nagyon tudták, mitől döglik a légy, és nem az ész nélküli képsorokat erőltették, hanem azért súlyra mentek, főleg miután bekövetkezett egy kisebb tragédia. Ekkor viszont nagyon megleptek, hogy egy ilyen filmbe belefért, hogy így adják vissza valakinek az elvesztését. Le a kalappal a készítők előtt. El tudnék még kalandozni a humoros részeken, és tényleg remek ötlet, hogy nem szárazon tálalták, hanem módszeresen, ahogyan sok más filmnek nem sikerül. Nos, úgy istenigazából, amiért tisztelem a látottakat, nem más, minthogy megtalálták a középutat a még nem sok, de nem is húzzuk túl akció között.

A szinkront nem igazán akarom bántani, egyedül Schwarzenegger hangja aggasztott kicsit, mivel Robert De Niro megszokott magyar hangját kapta, és így kicsit furán jött ki a lépés, de legalább hozzá lehet szokni, ha nem zárkózik el előle a néző. Ha már furaság, akkor eleinte a vér használatához, és a brutálisabb megmozdulásokhoz hozzá kellett szoknom. Lényegében nálam egészen jól tartotta a nyolcas szintet, aztán a második felére felcsúszott kilencig, végül a végével pedig annyira odavertek, hogy nem félek erre is kiszórni a 10/10-et, még ha valamivel halványabb is, mint elődje, de ez több mint jó egy folytatástól.

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

Számítottam rá, hogy jobb lesz mint az első!
IMDB-n, Rotten-n is látszik, hogy jobban bejött a népnek, VOX-osokat nem értem, hogy elsőre 85%-ot erre meg csak 75%-ot adtak, de ízlések és pofonok, na!
Engem nem zavart a szinkron, Reviczky Gábor jó volt Schwarzenegger-nek mint mindig, igaz Gáti Oszkár nála az alap szinkronhang, de Stallone-nak jobban áll, szerintem.
Van Damme engem is meglepett, de Norris!
Ahhoz képest, hogy már 72 éves nagyon jól játszott.
Nem kell ebből sorozat, maradjon meg filmként ez az egész.
Jöhet a 3. rész!!!

Névtelen írta...

1: AeonFlux pedig lehúzta 4 pontra, szerintem az igazság a fenti is az övé között van valahol 75 között de persze mindenkinek szubjektív, hogy mi mennyi :)

függő írta...

M3NYUS:
Én meg féltem, mint írtam is. :) Én már ilyenekre nem adok, hogy melyik oldalon mit írnak, az IMDb is teljes mértékben olyan hely, hogy éppen utálod az aktuális film főszereplőjét, nem is láttad a filmet, 'osztán tolsz rá egy 1-est, mert az milyen cool. Igen, még egy harmadik rész jöhet, ha fele ilyen jó is lesz, és ennyi. A sori nemtom, hogy lehetne működőképes, lehet, h amolyan Szupercsapat

Névtelen 13:07
AeonFlux és köztem ne vonjatok párhuzamot légyszi, mert aki olyan filmekre, mint az Álomháború vagy az AvP2 1/10-et ad... elgondolkodtató, de akkor ezek szerint nem látott még igazán rossz filmet. :) Ofc utóbbi nem egy matyóhímzés, és az Álomháború nekem sem tetszett elsőre, de azért nem egyes. Még mielőtt félreértés történne, nem őt kritizálom, csak elmondtam a véleményem. És yap, szélsőségesen pontozok egy-egy filmet, de most ha egy olyan pontot írnék a végére, ami nem is igaz, mi értelme lenne csinálni az egészet? Az nem én lennék, nem az én ízlésvilágom lenne.

Névtelen írta...

Nem azért, hogy téged bántsalak de ennyi erővel őt is lehetne szélsőségesnek titulálni és itt is volt példa 10 pontos TF3-ra ha minden igaz pedig hát mind tudjuk milyen lett, ő az 1 pontot szórja te a maximumot de ilyenek vagytok én soha nem is vontam és nem is fogok párhuzamot vonni, csak ha már a Vox is szóba jött az értékelése miatt akkor fel akartam hozni egy példát, hogy megmutassam a másik végletet és, hogy senki véleménye6ízlése nem egyezik. Névtelen 13:07 voltam.

függő írta...

Névtelen 14:21
Szorri, ha kicsit indulatosan reagáltam, nem te tehetsz róla, és köszi a választ ;) Pontosan ahogy mondod... lehet mindenkinek más véleménye.

Desmond Wallace írta...

Jó volt. Méltó az első részhez. Van Damme belépője valami félelmetesen jó volt, de a végső bunyó nekem picit csalódás volt.
Le a kalappal a nyugdíjasklub előtt!:)

Cerka írta...

Tényleg nagyon fasza folytatás lett, bár nekem személy szerint az első rész jobban tetszett.

Amúgy szerintem az idős Schwarzihoz jobban passzol Reviczky hangja, a fiatalhoz meg inkább Gáti.

Cax írta...

10/10 - Jó beszólások, jó zene és akció akció hátán. Az utolsó precig lekötött. Ajánlom nagyon! Egyként a korosztály is nagyon változatos volt, voltak öregbácsiktól kezdve fiatal iskolások is.

Mellesleg: Az ellenfél csoport neve: Szangok. Na ezen jót nevettem, mert a derült égból polly-ban is elhangzott a Szangás mint fogalom. (Idézem: fingasz és kint van a szarnak a hegye)

Mellesleg az Aeon 10/10-et adott egy Álomháborúra, nem 1-et :)
Mondjuk olyan rosszfilmet régen láttam, Aeont nem
Is olvasok, mert nem kedvelem őket.

Cax írta...

Mellesleg, mellesleg, mellesleg xD

függő írta...

Cax:
Most kerestem rá, többen csinálják az oldalt, két emberke is 1/10-et adott rá. :) A szangos nagyon jaj. :P

Stallone írta...

Én csíptem, 8/10 reppen!

Megjegyzés küldése

Filmnews.hu - Hírek egyenesen Hollywoodból