2013. szeptember 2., hétfő

Velence 2013: Hayao Miyazaki rendező nyugdíjba vonul

55337961

A Velencei Film Fesztiválon jelentette be Hayao Miyazaki animációs stúdiója, hogy a Kaze tachinu / The Wind Rises lesz a rendező utolsó filmje, amely a fesztivál versenyfilmjei között is szerepel.

Koju Hoshino a tegnapi nap folyamán jelentette be Miyazaki nyugdíjba vonulási szándékát, és még az újságíróknak sem hagyta, hogy kérdéseket tegyenek fel neki, arra hivatkozva, hogy majd jövő héten a Tokiói sajtótájékoztatón visszatérünk rá. "Ott szeretne mindannyiuktól elbúcsúzni." - hangzott el a Studio Ghibli elnökétől.

Miyazaki nem jelent meg Velencében a film nemzetközi premierjén, viszont az olasz forgalmazótól kiderült, hogy a rendező a hazai, vagyis a japán premier miatt maradt távol a fesztiváltól. Ennek mondjuk kicsit utánajártam, és az IMDb szerint a japán premiert még július 20-án megtartották.

A 72 éves Miyazaki az animációs ipar egyik legelismertebb és legsikeresebb rendezője, neki köszönhetjük például a Chihiro szellemországban-t (Sen to Chihiro no kamikakushi / Spirited Away) is, amelyért 2003-ban megkapta a Legjobb animációs filmnek járó Oscar-díjat, 2005-ben pedig Arany Oroszlán-életműdíjjal tüntették ki.

A Kaze tachinu Miyazaki 11. filmje, amely egy fantáziadús történet egy férfiről, aki harci repülőgépeket tervezett a II. világháború idején a japánok számára.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Filmnews.hu - Hírek egyenesen Hollywoodból