2009. december 4., péntek

Értékelés: Törvénytisztelő polgár (Law Abiding Citizen)

Nincs is rosszabb, mikor egy nyugodt, békében élő család életét fenekestül felforgatják. Clyde (Butler) és családja betörés áldozatául esnek, aminek következtében brutális gyilkosság áldozata lesz felesége és kislánya. Clyde felkeres egy ügyészt, Nicket (Foxx), hogy segítsen igazságot szolgáltatni. Viszont Nick úgy gondolja, jobb lesz, ha alkut köt a gyilkosokkal, akik így nem bűnhődnek bűneikért, köszönhetően a romlott rendszernek. Aztán 10 évet ugrik az idő, közben Nicknek kislánya születik, és a munka megszállottjává válik. Clyde 10 év alatt kiagyalt egy bosszúhadjáratnak látszó tervet, aminek követeztében végez a gyilkosokkal, és tudatosan börtönbe kerül. Be is vallja, hogy ő volt a tettes a gyilkosságoknál, de addig nem nyugszik, míg az igazságszolgáltatás be nem ismeri, hogy tévedett a múltban. Ekkor kezdődik csak el az igazi taktikázás, és hullnak az emberek, csak kérdés, ki az, aki nem válik áldozatául?!

A története először tipikusnak nézett ki, de idő közben rá fogunk ébredni, hogy egyáltalán nem az, megleptek ezzel a filmmel, őszintén bevallom. Butlert bírtam ebben a szerepben azt kell, hogy mondjam, és örülök, hogy nem megint egy idióta szerepet vállalt, mint a Gamerben, vagy A csúf igazságban. Teljesen jó, hogy Jamie Foxx játszotta a másik főszereplőt, nagyon illett rá az ügyész karaktere, majd később államügyész szerep, amit teljesen lazán eljátszott, bár nem is csoda, hiszen Oscar-díjjal rendelkezik a Rayben való alakításáért.

Féltem, hogy a bemutatóból fog állni az egész film, és hogy belezsúfoltak minden izgalmat, de nem így volt, sikerült túlnőnie magát ezen. Az első félóra, ami picit gyengére sikerült, de hát kellett a bevezetés is, viszont a maradék idő kihúzza a csávából. Egy dologra picit kitérnék, ami nagyon megfogott egy lövöldözős jelenetben, hogy végig szakadt a hó, ritkán látni ilyet, viszont baromi jól nézett ki.


A fő téma, amivel foglalkozik az igazságtalanság, ami manapság szinte az egész világra jellemző, nagyon jó témát céloztak meg, csak kár, hogy ez nem segíti elő, hogy a való életben is helyre álljon a mára már nagyon megromlott helyzet. Teljes mértékben egyet kell, hogy értsek a Butler alakította Clyde-dal, mert hát valljuk be, szerintem mindenki hasonlóan reagálna, ha vele történne hasonló esemény. Jó, most itt lehet jönni azzal, hogy ez csak egy film, mert persze, hogy volt benne pár véletlen is, úgyhogy a való életben ez az igazságvétel így nem igazán jönne össze, tisztában vagyok vele én is.
Clyde karaktere őrült volt, és magabiztos, ami a filmet is azzá tette.

Örülök, hogy megnéztem a filmet, mint tegnap írtam is, kicsit kételkedve ültem be rá, viszont most nincs szívem leértékelni, úgyhogy simán éri a 10/7-es pontozást.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Filmnews.hu - Hírek egyenesen Hollywoodból